INGREDIENTE
- Aluat de pîine :
- 750 g de făină
- 50 gr drojdie proaspătă
- 500 ml apă
- 1 lingură zahăr
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță sare
- Umplutura –
- ( 1 )500 g cartofi
- 2 cepe
- pătrunjel verde
- un praf de sare
- piper
- ( 2 ) 500 g varză murată
- 2 cepe
- 3 fire cimbru
- 3 fire mărar
- sare
- piper
- ( 3 ) 1 kg lobodă
- 100 g slănină afumată
- un praf de sare
- piper
- 3 linguri de smîntînă
- Smîntînă pentru uns
PAȘI
- Aluatul de vărzare . Pregătim maiaua lăsăm 10 minute să activeze drojdia . Apoi amestecăm cu toate ingredientele și -l frămîntăm . Lăsăm la dospit o oră .
- Pregătim umplutura . Cartofii se curăță și se taie bucăți mici . Călim ceapa cu puțin ulei , adăugăm cartofii , pătrunjelul tocat mărunt , sare și piper . Se dă la rece .
- Varza murată se toacă mărunt . Ceapa se călește cu 2 linguri ulei , se adaugă varza , cimbru și mărarul tocat , sare și piper . Se dă la rece .
- Loboda se spală , se taie mărunt . Slănina se taie mărunt împreună cu ceapa și se călesc . Adăugăm loboda și fierbem puțin pînă scade apa ce a lăsat-o . Condimentăm cu sare și piper . Dăm la rece .
- Cînd sunt toate umpluturile reci adăugăm în fiecare cîte o lingură de smîntînă și amestecăm . Sunt gata pentru umplut .
- Aluatul de vărzare se împarte în 6 părți . Se întinde sub formă dreptunghiulară cu sucitorul , se pune umplutura . Se împachetează ca un plic , le ungem cu puțin ulei și se pun în tavă cu hîrtie de copt .
- Așa se procedează cu toate umpluturile . Le coacem 40 -50 de minute la 180 de grade pînă se rumenesc ușor .
- Cînd le scoatem din cuptor le ungem cu smîntînă . Așteptăm să se răcească puțin și se savurează cu plăcere !