INGREDIENTE
- Blat tort de nucă:
- 500 ml apa,
- 500 gr zahar,
- 500 gr nuca macinata,
- 10 oua
- 1 lingura si jumatate cacao,
- 2 linguri faina,
- 1 esenta rom,
- 1 praf de copt.
- Crema:
- 750 ml lapte,
- 6 linguri zahar,
- 2 budinci de vanilie,
- 500 ml frisca.
- 2 borcane dulceata de visine.
- Decor:
- 300 gr ciocolata menaj,
- 100 ml frisca,
PAȘI
Pentru această rețetă tort de nucă, trebuie să:
- Intr-o cratita de cel putin 3l se pune zaharul si 50 ml apa pentru a se carameliza.Cand capata o culoare aurie se adauga si restul de 450 ml apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste complet zaharul apoi adaugam nuca si mai lasam 4-5 min pe foc.Punem acesta compozitie la rece.
Intr-un bol amestecam cele 10 galbenusuri cu cacaua si esenta de rom si incorporam amestecul in nuca fiarta si racita intre-timp.In acesta compozitie incorporam si faina amestecata cu praful de copt.Separat batem spuma albusurile si le incorporam in restul compozitiei cu nuca.Punem totul in forma de copt tapetata cu hartie de copt.Eu am folosit o cratita(de 4 l) in care coc torturi mai mari.Am copt blatul cam 80 min la foc foarte mic.Iese un tort foarte mare.Blatul este forte greu.Cand l-am scos din cuptor am avut idoieli,dar chiar e bun,s-a copt bine.La taiat este putin uleios la aspect,din cauza catitatii mari de nuca. - Crema tort de nucă:
Fierbem budinca(lapte,zahar si praful de budinca),acoperim cu folie alimentara si lasam la rece.Dupa ce s-a racit mixam bine impreuna cu frisca. - Blatul l-am taiat pe 3 locuri si am obtinut 4 foi.
Deoarece blatul obtinut este un blat greu,plin de nuca,ama zis ca va merge de minune pe langa crema si un strat generos de dulceata de visine.
Am asezat prima foaie de blat pe care am intins un un strat de dulceata de visine peste care am intins un start de crema.La final tortul avea 11 cm inaltime.
Ciocolata si frisca se pun pe baie de abur si se amesteca pana se topeste ciocolata care apoi se toarna peste tort. Am decorat cu putina frisca cativa ghiocei si lacramioare ca doar vine primavara.