INGREDIENTE
- 280 g faina
- 225 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 2 lingurite mici rase praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita rasa ghimbir proaspat ras
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf cutit nucsoara
- 3 oua medii
- 300 g morcovi rasi
- 250 g zahar brun
- 75 g migdale/nuci/alune tocate
- 1 varf cutit sare
- 1 portocala medie (doar coaja rasa)
- pentru glazura: 200 ge de ciocolata menaj
- 200 ml frisca dulce
- zahar dupa gust
PAȘI
- Amestecam faina cu sarea, praful de copt si bicarbonatul si o cernem intr-un vas incapator. Adaugam zaharul si migdalele tocate si amestecam.
- Intr-un vas separat punem uleiul, ouale, ghimbirul ras, nucsoara, scortisoara si coaja rasa de portocale si amestecam cca 2 minute sau pana cand obtinem o consistenta perfect omogena.
- Adagam mixul lichid peste faina si amestecam pana la omogenizare. La sfarsit adaugam morcovii rasi si amestecam bine.
- Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 45 minute, treapta a doua a cuptorului, de jos in in sus, functie traditionala.
- Daca blatul de tort de morcovi se rumeneste prea tare, putem acoperi forma cu folie de aluminiu dupa primele 30 de minute de coacere.
- Scoatem forma din cuptor, lasam blatul pentru tort de morcovi cca 5 minute in forma, apoi il scoatem cu grija si il asezam pe un gratar. Il lasam sa se racaesca complet.
- Deasupra se toarna glazura facuta asa:se pune ciocolata pe aburi la topit, se lasa foarte putin la racit apoi se adauga frisca si putin zahar dupa gust.