INGREDIENTE
- Pt. blat: 300 g faina alba
- 1/2 lgt sare
- 100 g zahar
- 200 g unt
- 1/2 plic praf de copt
- 1 ou
- Pt. umplutura: 200 g mere razalite si calite
- 500 g prune
- 4-5 lg zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lg scortisoara
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
- 2 lg faina
- o mana de nuca
- zahar pudra vanilat pt decorat
PAȘI
- Blatul: Intr-un bol se pune faina, sarea, zaharul, praful de copt, untul taiat si oul. Se amesteca cu ajutorul degetelor pana cand se amesteca ingredientele, apoi se rastoarna pe masa de lucru si se framanta. Daca este necesar, se adauga 1-2 lg apa rece. Se da la rece pentru o ora. Se imparte in doua. O parte se da din nou la rece, iar cealalta foaie se intinde in forma rotunda, dar cu diametrul mai mare decat tava in care se va coace tarta cu mere si prune pentru a putea imbraca si peretii acesteia. Se da tava la rece pana se pregateste umplutura.
- Umplutura: Eu am pus mere razalite la borcan si imi ramasese aceasta cantitate pe care am folosit-o la tarta cu mere si prune. In caz contrar, se curata 3-4 mere, se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit impreuna cu zaharul si se lasa pana scade siropul. Se adauga scortisoara dupa gust si se lasa la racit.
- Prunele se spala si se rup in doua, scotand samburele. Se pun intr-un bol. Se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, scortisoara si faina. Se amesteca totul bine.
- Se scoate tava de la rece. Se unge cu merele razalite, apoi se asaza prunele unele langa altele cu partea din interior in sus. Deasupra se pun din loc in loc nuci. Cealalta bucata de aluat se intinde in forma rotunda. Se taie fasii si se asaza deasupra tartei cu mere si prune in forma de grilaj.
- Se da tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pana se rumeneste frumos deasupra. Se lasa la racit, se pudreaza cu zahar pudra vanilat, se portioneaza si se serveste. Pofta buna!