INGREDIENTE
- Aluat savarine: 440 grame făină albă
- 300 mililitri lapte călduț
- 6 gălbenușuri
- 1 ou
- 45 grame zahăr
- 30 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 50 mililitri ulei
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1/2 linguriță sare
- Sirop: 1 litru apă
- 500 grame zahăr
- coaja rasă de la ½ lămâie
- Umplutură și decor: 100 grame jeleu (aromă după preferință)
- 500 grame frișcă naturală
- 1 lingură zahăr pudră
PAȘI
Pentru o porție delicioasă de savarine, rețeta de urmat implică:
- În laptele călduț de dizolvă drojdia, se amestecă cu 3 linguri de făină și o lingură de zahăr, apoi se lasă 20 minute la crescut, într-un vas acoperit.
- Într-un alt vas se adaugă restul de zahăr, gălbenușurile, oul întreg, sarea și coaja de lămâie și se mixează.
- În amestecul de drojdie se adaugă amestecul de ouă (la temperatura camerei), restul de făină și uleiul, se mixează până la omogenizare și se lasă pentru 30 de minute la dospit.
- Formele de savarine (puteți folosi forme de brioșe) se ung cu foarte puțin ulei și în ele se adaugă bucățele de aluat, fără să se depășească limita a trei sferturi fin fiecare formă (aluatul mai crește la copt).
- Se mai lasă 10 minute la dospit, timp în care cuptorul se încinge la 220 de grade Celsius, apoi se bagă în cuptor, iar peste 5 minute, temperatura se reduce la 180 de grade Celsius. Așa se mai coc pentru încă 30 de minute.
- După ce se scot de la cuptor, se scot din forme și se lasă cam 2 ore la răcorit.
- Într-o oală se fierbe litrul de apă cu 500 grame de zahăr, pentru cam cinci minute de când dă în clocot, se oprește focul și se adaugă coaja de la o jumătate de lămâie.
- Cojile răcorite de savarine se scufundă în siropul fierbinte și se lasă din nou la răcit.
- Se taie capacelul fiecărei savarine și umple interiorul cu frișca bătută cu lingura de zahăr pudră, iar deasupra se ornează cu jeleu.