Dacă vrei ceva simplu și bun, încearcă rețeta asta de plăcintă cu brânză sărată cu aluat făcut în casă. Aluat moale, brânză sărată, gust de copilărie. E genul de rețetă care merge oricând, fie că o mănânci caldă sau rece.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 7 g drojdie instant Secretul Bunicii
- 250 ml lapte călduț
- 1 ou
- 50 ml ulei
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
Pentru umplutură:
- 400 g brânză sărată
- 2 ouă
- (opțional) mărar
Pentru uns:
- 1 ou bătut
Pași:
- Într-un bol încăpător, pui făina. Într-un bol, amesteci drojdia Secretul Bunicii cu laptele călduț și zahărul. Lași 5-10 minute până face spumă – semn că drojdia s-a activat. Torni amestecul peste făină, adaugi oul, uleiul și sarea.
Frămânți bine cam 10 minute, până aluatul devine elastic și neted. Dacă e prea lipicios, mai presari un pic de făină, dar nu mult – trebuie să rămână moale. Acoperi cu un prosop curat și lași la crescut 1 oră, într-un loc cald. Asta îl transformă într-un aluat plăcintă cu brânză sărată perfect – pufos, dospit, numai bun de întins.
- Razi brânza (dacă e tare) sau o fărâmițezi cu furculița, apoi o amesteci cu cele două ouă. Dacă-ți place, poți adăuga și puțin mărar tocat. Asta-i tot!
- După ce aluatul a crescut frumos, îl împarți în două. Întinzi prima foaie direct pe hârtie de copt, apoi o pui în tavă. Peste ea întinzi uniform umplutura. Întinzi și cealaltă jumătate de aluat și o pui deasupra. Sigilezi marginile bine, ca să nu iasă brânza la copt. Înțepi din loc în loc cu o furculiță, ca să nu se umfle aiurea.
- Ungi deasupra cu ou bătut (poți pune și un strop de lapte sau iaurt în el) și dai tava la cuptorul preîncălzit la 180°C. Lași cam 35-40 de minute, până se rumenește frumos.
Rețeta asta de plăcintă cu brânză sărată cu aluat dospit e simplă, dar se face atât de ușor încât cu siguranță o vei face mai des. Poftă bună!