INGREDIENTE
- Aluat rețeta pască: 100 grame unt
- 500 grame făină
- 100 grame zahăr
- 275 mililitri lapte
- 2 gălbenușuri
- 5 grame sare
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- coaja rasă de la jumătate de lămâie
- esență de vanilie
- Umplutură 600 grame brânză de vaci
- 6 ouă
- 5 grame sare
- 250 grame zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- esență de rom
- 200 grame stafide
- coaja rasă de la jumătate de lămâie
PAȘI
Pentru acaestă rețetă pască:
- Laptele se încălzește și în el se topește zaharul, adăugând și esența de vanilie.
- Se pregătește maiaua dintr-o ceșcuță de lapte cald cu zahăr în care se dizolvă drojdia.
- Maiaua se lasă la crescut 15 minute, apoi se adaugă în vasul în care este făina.
- Se freacă gălbenușurile cu sare și coajă de lămâie, apoi se adaugă tot peste făină.
- Untul se topește și se adaugă călduț în compoziție, treptat, timp în care se amestecă usor cu mâna, frământând ușor.
- Aluatul obținut se lasă la dospit până își dublează volumul.
- Într-un alt vas, se amestecă brânza de vaci cu ouăle, zahărul pentru umplutură, inclusiv cel vanilat, coaja de lămâie și sarea.
- Stafidele se lasă 5 minute la înmuiat în esență de rom, apoi se adaugă și ele în compoziție și se amestecă bine.
- Când aluatul din rețeta pască a crescut, se taie din el o bucată de circa ¾ din volumul total și se modelează într-o tavă rotundă, astfel încât să acopere toată baza acesteia și marginile.
- Compoziția pentru umplutură se așază în tavă și se netezește.
- Din aluatul rămas, se modelează trei fâșii lungi, care se împletesc și se pun pe marginea tavii, peste umplutură. Dacă doriți, puteși orna și cu o cruciuliță din aluat, după tradiție.
- Toată suprafața se unge cu o compoziție făcută dintr-un gălbenuș și o lingură de lapte.
- Se introduce în cuptorul preîncălzit pentru circa 45 de minute, la 180 de grade Celsius.