Ți-am pregătit o rețetă de pâine de casă pufoasă cu drojdie proaspătă pe care să o folosești de fiecare dată când ți-e poftă de o pâine caldă.
E atât de simplu de făcut și rezultatul este de-a dreptul delicios! Găsești rețeta în continuare!
Ingrediente:
- 1 kg făină albă
- 50 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 650 ml apă călduță
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță zahăr
- 2 linguri ulei de măsline (sau ulei de floarea-soarelui)
Pași:
- Într-un bol mic, dizolvă drojdia proaspătă Secretul Bunicii în 100 ml de apă călduță. Adaugă zahărul și amestecă bine. Lasă amestecul să stea timp de 10 minute, până când drojdia devine spumoasă.
- Într-un bol mare, pune făina cernută și sarea. Toarnă amestecul de drojdie activată. Adaugă restul de apă călduță și uleiul. Începe să amesteci cu o lingură de lemn, iar apoi frământă cu mâna până când obții un aluat elastic și omogen.
- Răstoarnă aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și frământă-l timp de aproximativ 10-15 minute. Aluatul trebuie să fie neted și elastic. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină, dar nu exagera pentru că vrei să rămână moale.
- Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat. Lasă-l la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de 1-2 ore, sau până când își dublează volumul. Acest pas este obligatoriu dacă vrei ca rețeta de pâine de casă pufoasa cu drojdie proaspăta să dea rezultatele așteptate.
- După ce aluatul a dospit, răstoarnă-l pe suprafața de lucru și frământă-l ușor pentru a scoate aerul. Nu îl lucra foarte mult, e suficient să îl împăturești de câteva ori. Dă-i forma dorită – fie o pâine mare, fie două mai mici. Pune-o pe tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
- Acoperă din nou pâinea și las-o să mai dospească timp de 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C (cu ventilație). Înainte de a introduce pâinile în cuptor, fă câteva tăieturi ușoare pe suprafața lor cu un cuțit ascuțit sau cu o lamă de ras pentru a controla forma în care crește pâine.
- Coace pâine de casă pufoasă cu drojdie proaspătă timp de 25-30 de minute, până când s-a rumenit și sună a gol când o lovești ușor cu degetele partea care a stat pe tavă.
- Scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească pe un grătar. Aceasta a fost rețeta de pâine de casă pufoasă cu drojdie proaspătă, sport la copt!