INGREDIENTE:
- 500 g făină albă tip 550 (pentru pizza, pâine)
- 400 g apă
- 7 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 10-20 buc măsline Kalamata
- 10-12 g sare
- 2-3 linguri ulei pentru masa de lucru
Pași:
- Pune făina, drojdia și sarea într-un castron, toarnă apă caldă și amestecă totul până se omogenizează ingredientele.
- Acoperă vasul cu o prosop curat și lasă-l să crească 10 minute.
- Unge cu puțin ulei o zonă de 30 cm a suprafeței de lucru. Înclină bolul și lasă aluatul să cadă pe suprafața unsă cu ulei, fără a trage și a atinge prea mult compoziția. Unge ușor și interiorul vasului, pentru a nu se lipi mai târziu.
- Pregătește-te pentru frământare. Apucă una din marginile aluatului de pâine cu măsline și adu-l deasupra celuilalt. Apasă cu podul palmei aluatul ușor până acesta se întinde 5-10 cm pe suprafața de lucru. Repetă mișcarea de frământare de 8-10 ori, apoi așază aluatul în bol.
- Sfat: întreaga acțiune ar trebui să fie destul de blândă. Nu te lăsa tentat să adaugi mai multă făină, chiar dacă aluatul pare umed; este exact cum ar trebui să fie.
- După 10 minute de dospit, întinde ușor, cu vârful degetelor aluatul și presară măslinele Kalamata, după care strângi aluatul de la capete, unul câte unul. Așază-l înapoi în bol pentru încă 10 minute.
- Repetă această frământare ușoară de două ori la intervale de 10 minute, iar la final lasă aluatul în bol la dospit timp de 45 de minute.
- Șterge suprafața de lucru, pudreaz-o cu făină, apoi frământă aluatul de pâine cu măsline în forma unui oval. Rulează-l strâns, apoi pune aluatul cu partea de jos în sus pe o tavă unde ai presărat făină. Acoperă cu un prosop și lasă până când aluatul crește la jumătate – aproximativ 45 de minute.
- Între timp, preîncălzește cuptorul la 220 C.
- Presară făină pe deasupra aluatului de pâine cu măsline, fă o tăietură subțire în mijloc și coace timp de 35-40 de minute.