Daca iti place aroma de masline si esti in cautarea unei retete simple de paine, dar delicioase, aceasta paine cu masline este exact ce iti trebuie. Cu ajutorul drojdiei Secretul Bunicii, vei obtine o paine pufoasa si aromata, perfecta pentru orice masa.
Ingrediente:
- 500 g faina
- 300 ml apa calduta
- 20 g drojdie proaspata Secretul Bunicii
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 3 linguri ulei de masline
- 150 g masline (fara samburi, taiate felii)
- 1 lingurita oregano uscat (optional)
Pasi:
- Intr-un bol mic, dizolva drojdia Secretul Bunicii in apa calduta, adauga zaharul si lasa compozitia sa stea 5-10 minute, pana cand devine spumoasa.
- Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea. Adauga treptat apa cu drojdia activata si uleiul de masline. Framanta bine aluatul de paine cu masline pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini (cam 15 minute). Daca ai un robot de bucatarie, lasa-l sa faca munca in locul tau (10 minute).
- Dupa ce aluatul este framantat, adauga maslinele taiate felii si oregano. Framanta usor aluatul, doar cat sa distribui uniform maslinele.
- Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l sa dospeasca intr-un loc calduros timp de aproximativ 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o suprafata usor infainata si modeleaza-l in forma dorita (poti face o paine rotunda sau franzela). Transfera-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.
- Lasa painea cu masline sa mai dospeasca inca 30 de minute, acoperita cu un prosop.
- Preincalzeste cuptorul la 220°C. Coace painea timp de 25-30 de minute sau pana cand devine aurie si suna a gol atunci cand o bati usor pe fund. Daca vrei o crusta mai crocanta, poti pulveriza putina apa in cuptor inainte de coacere.
- Dupa ce scoti painea din cuptor, las-o sa se raceasca pe un gratar.
- Aceasta a fost reteta de paine cu masline, pofta buna!