Pâinea brioche este o specialitate franțuzească renumită pentru textura sa moale, pufoasă si bogată, ce combină perfect gustul usor dulceag cu o textura ușoară, făcând-o ideală pentru micul dejun sau chiar ca și chifle pentru burger.
Urmează rețeta de pâine brioche pas cu pas si obține cele mai bune rezultate întotdeauna!
INGREDIENTE:
- 500g făină de grâu
- 10g sare
- 50g zahăr
- 10g drojdie uscată
- 140ml lapte călduț
- 5 ouă mari, la temperatura camerei
- 250g unt nesărat, la temperatura camerei și tăiat în bucăți mici
PAȘI
- Într-un bol mare, combinăm făina, sarea și zahărul. Adăugăm drojdia uscată și amestecăm bine.
- Adăugăm laptele călduț și ouăle bătute. Amestecăm cu un mixer sau cu mâna până se formează un aluat omogen.
- Încorporăm treptat untul în aluat, adăugând câte o bucată de unt și frământând bine după fiecare adăugare. Frământăm aluatul pentru aproximativ 10 minute, până devine neted și elastic.
- Acoperim aluatul cu un prosop curat și îl lăsăm să crească într-un loc călduros pentru aproximativ 2 ore sau până își dublează volumul.
- După ce a crescut, împărțim aluatul în bucăți egale și formăm fiecare bucată într-o bilă netedă. Așezăm bilele de aluat într-o formă de copt tapetată cu hârtie de copt sau cu unt și făină.
- Lăsăm aluatul să crească din nou în formă pentru încă o oră.
- Cât așteptăm, preîncălzim cuptorul la 180°C.
- Coacem pâinea brioche pentru aproximativ 25-30 de minute, sau până când capătă o culoare aurie.
- Scoatem pâinea brioche din cuptor și o lăsăm să se răcească înainte de a o felia. Poftă bună!