Rețetă mini cozonaci în formă de brioșe

 

Când vrei să faci ceva bun, dar vrei să treci mai repede prin etapele pregătirii unui cozonac, mini cozonacii în formă de brioșe sunt varianta perfectă. Au gustul clasic de cozonac cu nucă, dar arată ca niște brioșe simpatice. Sunt ușor de făcut și se coc repede. Hai să îți arăt cum se fac!

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 200 ml lapte cald
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt topit (nu fierbinte)
  • 3 gălbenușuri
  • 1 lingură ulei
  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g nucă măcinată
  • 3 linguri cacao
  • 4 linguri zahăr
  • 5–6 linguri lapte cald
  • Esență de rom

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte

Pași:

  1. Într-un bol, amesteci drojdia Secretul Bunicii cu o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte cald. O lași 10 minute, până se umflă. Fără asta nu avem nici cozonaci mini cu nucă, nici aluat pufos.
  2. În alt vas, pui făina, sarea, zahărul, gălbenușurile, coaja de lămâie și vanilia. Torni maiaua activată și începi să amesteci. Adaugi treptat laptele cald și, la final, untul topit. Frămânți 10–12 minute, până devine elastic. Ungi bolul cu puțin ulei și lași aluatul acoperit, la loc cald, aproximativ o oră.
  3. Amesteci nuca măcinată cu zahărul, cacaoa, laptele cald și esența de rom. Trebuie să fie o pastă densă, numai bună pentru brioșe cozonac.
  4. După ce dospește, rupi bucăți potrivite (cam cât o minge mai mică). Întinzi fiecare bucată, pui umplutură și rulezi ca pe un mini cozonac. Nu te complici, exact așa trebuie să arate cozonacii mini cu nucă.
  5. Pui hârtie de brioșe în tavă și așezi rulourile în picioare, cu spirala în sus. Le lași 20 de minute la a doua dospire.
  6. Ungi fiecare mini cozonac cu gălbenuș și dai tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, 20–25 de minute, până devin aurii. Mirosul te anunță când sunt gata, exact așa trebuie să fie un cozonac cu nucă reușit.
  7. Îi scoți pe un grătar și îi lași câteva minute. Se mănâncă perfect calzi, dar sunt grozavi și a doua zi.

 

Reteta mini cozonaci in forma de briose

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne