INGREDIENTE:
Pentru chiflele dulci si pufoase:
- 625 g făină albă, plus suplimentar pentru pudrat;
- 1 linguriță sare;
- 2 linguri de condimente măcinate amestecate (sau o combinație de condimente măcinate, cum ar fi scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir);
- 45 g unt nesărat, tăiat cuburi, plus suplimentar pentru uns;
- 85 g zahăr tos;
- Coaja de la 1 lămâie/portocală cu coajă comestibilă;
- 6 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii;
- 1 ou;
- 275 ml lapte călduț;
- 125 g fructe amestecate uscate la alegere;
Pentru topping
- 2 linguri de făină;
- 1 lingură sirop auriu sau miere curgătoare, încălzite ușor;
Pași
- Pentru chiflele dulci si pufoase, cerne făina, sarea și amestecul de condimente într-un castron mare, apoi adaugă untul și amestecă totul cu vârful degetelor.
- Se face o gaură în centrul amestecului, apoi se adaugă zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Adaugă puțin din laptele călduț și lasă 10 minute până ce se face o spumă ușoară.
- Bate oul și adăugă-l în compoziție, împreună cu laptele călduț. Se amestecă împreună pentru a forma un aluat moale, flexibil.
- Întoarce aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Adaugă cu grijă fructele uscate și amestecă-le cu restul compoziției până se combină bine. Frământă ușor timp de 5 minute sau până când aluatul este neted și elastic.
- Unge un bol mare cu unt cald. Modelează aluatul într-o bilă și pune-l în bolul pregătit, apoi acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l deoparte la loc cald timp de 1 oră pentru dospire.
- Așază aluatul pentru chifle dulci dospit pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Formează din nou o bilă și reașază aluatul în bol, apoi acoperă-l din nou cu prosopul și lasă-l deoparte încă 30 de minute să crească.
- Împarte aluatul în 12 bucăți egale. Rotește fiecare bucată într-o minge, apoi aplatizează-le ușor în formă de cerc folosind palmele mâinilor. Acoperă chiflele din nou cu prosopul și lăsa-le deoparte să se odihnească timp de 5-10 minute.
- Unge o tavă de copt cu unt și transferă chiflele în tavă. Acoperă-le cu folie alimentară ușor unsă. Leagă strâns capătul tăvii cu ață, astfel încât să nu pătrundă aer și lasă aluatul deoparte într-un loc cald pentru încă 40 de minute pentru a crește. Preîncălzește cuptorul la 240 C.
- Între timp, pentru topping, amestecă făina simplă cu 2 linguri de apă rece, până ajunge la o pastă netedă, destul de groasă. Când chiflele au crescut, scoate ața și folia alimentară.
- Toarnă topping-ul într-o pungă de plastic, taie un colț și desenează o cruce pe fiecare chiflă.
- Introduce tava la cuptor pentru 8-12 minute sau până când chiflele dulci devin maro-auriu. Imediat ce scoate chiflele din cuptor, unge-le cu sirop fierbinte, apoi lasă-le deoparte să se răcească pe un grătar.