Dacă vrei să încerci ceva diferit, dar la fel de delicios ca pâinea cu făină de secară, îți propun chifle din făină de secară. Sunt perfecte pentru sandvișuri, la micul dejun sau lângă o supă caldă. Iată cum poți să le pregătești simplu și rapid!
Ingrediente:
- 500 g făină de secară
- 100 g făină albă (ajută la creșterea aluatului)
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 300 ml apă călduță
- 2 linguri de ulei de măsline
- Semințe de chimen, floarea-soarelui sau dovleac (opțional, pentru decor)
- Un gălbenuș de ou
Pași:
- Într-un bol mare, amestecă drojdia cu zahărul și apa călduță. Lasă amestecul să stea 5-10 minute, până când devine spumos. Adaugă făina de secară, făina albă și sarea. Frământă bine aluatul, adăugând treptat uleiul de măsline. Ar trebui să obții un aluat elastic, ușor lipicios.
- Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc călduț timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.
- După ce aluatul a crescut, împarte-l în 8-10 bucăți egale. Formează bile rotunde și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte să le pui la copt, unge-le cu gălbenușul de ou bătut. Dacă vrei, poți presăra deasupra semințe.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C. Coace chiflele din făină de secară timp de 20-25 de minute, până devin aurii și crocante la exterior.
- Lasă-le să se răcească pe un grătar înainte să le savurezi.
Aceste chifle din făină de secară au o textură densă, ușor umedă și un gust bogat. Poftă bună!