INGREDIENTE
- Pentru aluat chec cu gem: 350 grame făină
- 40 grame zahăr
- 1 linguriță sare
- 60 grame unt
- 1 gălbenuș
- 75 grame lapte călduț
- 9 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- Pentru umplutură: 230 grame cremă fină de brânză
- 30 grame unt
- 70 grame zahăr
- un vârf de linguriță sare
- o linguriță vanilie
- 20 grame făină
- 1 ou
- Pentru topping: 1 albuș amestecat cu o lingură de apă
- 50 grame zahăr tos
PAȘI
Pentru această rețetă chec cu gem și cremă de brânză, trebuie să:
- Se dizolvă drojdia în laptele călduț, alături de o lingură de zahăr și se lasă la crescut pentru 10 minute.
- Făina se amestecă bine cu sarea, apoi se încorporează maiaua de la punctul anterior și restul ingredientelor pentru aluat. Se fământă și se lasă la dospit, acoperit, pentru două ore.
- Se amestecă untul cu crema de brânză, zahărul pentru umplutură, făina, vanilia și sarea, apoi se adaugă și oul și se mixează până apar mici umflături în compoziție.
- Aluatul se frământă din nou și se împarte în două parți egale care se întind în două foi de circa 20×45 cm.
- Se întinde gemul pe o suprafață de circa 6 centimetri pe mijlocul fiecărei foi, lăsând la capete cam 2 centimetri fără. Peste gem, se întinde compoziția cu cremă de brânză, apoi se îndoaie peste umplutură cele două capete mici.
- Se tăie fâșii perpendiculare pe zona acoperită de umplutură, și acestea se așază peste umplutură, una câte una, alternativ dni stânga și din dreapta – ca o împletitură.
- Cele două checuri se lasă în tava de copt, acoperite, pentru încă o oră la crescut, apoi se ung cu albuș și se presară peste ele zahărul tos.
- Fiecare chec cu gem se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa jumătate de oră.