Dacă nu ai încercat până acum bao buns, ai pierdut ceva delicios și trebuie neapărat să le faci. Sunt pâinici moi, ușor dulci, care se gătesc la abur și se umplu cu tot ce vrei – de la carne suculentă până la legume crocante sau tofu picant. Azi facem împreună o rețetă bao buns simplă, de pus în caietul tău de rețete preferate. Iată cu faci cele mai bune pâinici la abur!
Ingrediente:
- 500 g făină albă
- 1 pliculeț (7 g) drojdie uscată Secretul Bunicii
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 lingură ulei
- 200 ml apă calduță
- 100 ml lapte călduț
- 1 linguriță praf de copt (opțional)
Pași:
- Într-un bol mare amesteci făina, drojdia instant, sarea, zahărul și praful de copt, praf de copt (opțional).
- Adaugi apa, laptele și uleiul, apoi frămânți 10 minute până ai un aluat moale și elastic. Dacă alatul mai cere făină, adică este mult prea moale ca să poată fi manevrabil, îi mai pui puțin.
- Lași aluatul la dospit într-un bol uns, acoperit cu un prosop curat, cam o oră – trebuie să-și dubleze volumul.
- Îl scoți, îl împarți în bile mici, le întinzi în formă ovală, le pliezi în două (poți pune o bucată de hârtie de copt între ele să nu se lipească) și le lași iar 15 minute să se relaxeze aluatul.
- Între timp, pregătești o oală pentru gătire la aburi (sau improvizezi cu o strecurătoare metalică și un capac). Gătești fiecare bao bun la abur 8-10 minute, până sunt pufoase și lucioase.
Așa se fac bao buns – rețeta este mai simplă decât te-ai fi aștepta?
Pentru servire, le tai ușor și le umpli cu: carne de porc gătită lent (pulled pork), pui crispy, castraveți murați, morcov, sos, coriandru proaspăt. Sau le faci vegane, cu ciuperci trase la tigaie, varză roșie, maioneză de soia. Orice variantă alegi, o să le faci din nou, garantat.