Rețetă aluat și compoziție pentru cozonac cu nucă

Sărbătorile nu ar fi complete fară aroma îmbietoare a cozonacilor proaspăt scoși din cuptor.

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă este esențială pentru a completa atmosfera festivă, iar noi am ți-am pregătit-o pe cea mai bună!

Cozonaci pufoși, rumeniți, parfumați, perfecți pentru mesele de sărbătoare cu drojdia Secretul Bunicii!

 

Ingrediente cozonac:

Pentru aluat cozonac:

  • 1 kg de faină
  • 300 ml de lapte călduț
  • 200 g de zahăr
  • 150 g de unt topit
  • 5 oua proaspete
  • 50 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura de nucă:

  • 400 g de nuci măcinate
  • 150 g de zahăr
  • 50 ml de lapte
  • 2 albușuri
  • 1 linguriță de esență de rom
  • Opțional: stafide și rahat turcesc

Pentru uns cozonacii:

  • Un gălbenuș
  • Lingură de lapte

 

Pași:

  • Începe prin a activa drojdia. Amestecă cea mai bună drojdie pentru cozonac, Secretul Bunicii, cu un pic de zahăr și lapte călduț până când începe să facă bule. Într-un bol mare, cerne faină de 2-3 ori și fă o adâncitură în centru unde vei adaugă amestecul de drojdie, untul topit, gălbenușurile, coaja de citrice, vanilia și sarea, toate amestecate bine pentru pentru a forma compoziția pentru cozonac cu nucă.
  • Frământă până când obții un aluat de cozonaci elastic și care nu se lipește (15 minute cu mana sau 10 minute la robotul de bucătărie cu cârligul pentru aluaturi).
  • Lasă aluatul de cozoanci să crească într-un loc călduros, acoperit, timp de aproximativ 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  • Pentru umplutură, bate ouăle cu zaharul până se topește, adaugă laptele, nucile și romul amestecând bine.
  • După ce aluatul cozonac a crescut, împarte-l în două părți egale. Întinde fiecare bucată de aluat pentru cozonaci pufoși într-o foaie dreptunghiulară. Întinde jumătate din compoziția pentru cozonac cu nucă peste fiecare foaie, poți pune stafidele și rahatul, apoi rulează strâns fiecare foaie de aluat, începând de la latura mai lungă.
  • Așează rulourile din aluat în tăvi pentru cozonaci tapetate cu hârtie de copt. Lasă cozonacii să se odihnească încă 30 de minute, apoi unge-i cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte pentru a obține o culoare aurie la copt.
  • Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 45-55 de minute sau până când cozonacii sunt pufoși, bine crescuți și rumeniți.
  • Cu aluatul de cozonaci poți face și pasca pufoasă și aromată, ideală pentru masa festivă de Paște. Spor la frământat!

 

reteta aluat umplutura cozonac

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne