Te-ai hotărât să faci o gustare rapidă și gustoasă acasă? Covridogul este unul dintre cele mai populare produse de patiserie pe care îl poți face foarte ușor chiar la tine acasă.
Iată cum să faci un aluat pentru covridog. Rețeta pas cu pas spune așa:
INGREDIENTE:
Pentru aluat de covridog:
- 500g făină de grâu
- 10g drojdie proaspătă sau echivalentul a 1 unui pliculeț de drojdie instant Secretul Bunicii(7g pe plic)
- 250ml apă caldă
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 2 linguri de ulei de măsline sau ulei vegetal
Pentru uns și presărat:
- 1 gălbenuș bătut
- Sare grunjoasă, semințe de susan, mac sau chimen pentru presărat (opțional)
PAȘI:
- Începem prin a dizolva drojdia proaspătă Secretul Bunicii în apă caldă pentru a face aluatul pentru covridog. Rețeta cere să adăugăm zahărul și amestecăm ușor. Lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 5-10 minute până când drojdia începe să se activeze și să devină spumoasă. Adăugăm drojdia instant direct în făină, nu trebuie activată.
- Într-un bol mare, amestecăm făina și sarea, apoi formăm o mică adâncitură în mijlocul făinii.
- Turnăm amestecul de drojdie activat în adâncitura făinii și adăugăm și uleiul. Amestecăm treptat ingredientele până când obținem un aluat omogen pentru covridog.
- Răsturnăm aluatul pe o suprafață pe care am presărat făină și îl frământăm timp de aproximativ 5-7 minute, până când devine elastic și neted.
Adăugăm făină în plus doar dacă aluatul este prea lipicios.
- Punem aluatul pentru covridog înapoi în bol și îl acoperim cu un prosop curat sau folie de plastic. Lăsăm să crească într-un loc cald și fără curent de aer timp de aproximativ 1-2 ore sau până când se dublează în volum.
- După ce aluatul de covridog a crescut, rețeta spune să tăiem bucăți mici din el și formăm în benzi lungi și subțiri, apoi formăm covrigidog-ul sau în forma dorită.
- Îi așezăm pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lăsăm să se odihnească pentru încă 15-20 de minute.
- În timp se odihnesc, preîncălzim cuptorul la 200°C.
- Batem oul și ungem fiecare covridog în parte. Opțional, presărăm sare grunjoasă, semințe de susan, mac sau chimen deasupra pentru un plus de aromă și textură.
- Coacem covrigii în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.
- Scoatem tava cu covridogi din cuptor și îi lăsăm să se răcească puțin înainte de a-i servi.
- După cum poți vedea, aluatul pentru covridog se face ușor, rețeta nu este una complicată. Sport la frământat!