INGREDIENTE
Pentru această rețetă de prăjitură/tort porumbel, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Biga italiană
- 120 grame făină
- 113 grame apă
- 1.05 de drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- Aluat
- 268 grame de făină
- 7 grame sare de masă
- 11.34 de drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 67 grame de zahăr
- 57 grame de unt la temperatura camerei
- 2 ouă mari + 1 galbenus ( albușul se păstrează pentru topping )
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- 1/2 linguriță de esență de portocală
- coaja rasă de la o portocală mare
- 170 grame fructe confiate la alegere
- Glazură
- 1 ou mare
- 27.19 grame făină de migdale
- 25 grame zahăr
- 14 grame de migdale tăiate
- 28 grame de zahăr tos
PAȘI
Rețeta de urmat pentru această prăjitură/tort porumbel implică următorii pași:
- Pentru a face Biga italiană amestecați ingredientele într-un bol, acoperiți și lăsați la fermentat timp de 15 la temperatura camerei.
- După ce Biga a fermentat, adăugați în compoziție restul ingredientelor pentru aluatu, cu excepția fructelor confiate și a cojii rase de portocale. Mixați aluatul timp de 12 minute, la viteză medie. La fiecare 3 minute opriți mixerul pentru a curăța marginile bolului. Pe la sfârșitul timpului de amestecare aluatul ar trebui să devină moale și fin, deși încă nu o sa formeze o bilă.
- Cu mâna, bateți aluatul pentru a încorpora coaja de portocală și fructele confiate. Acoperiți și lăsați 3 ore la dospit.
- Desfaceți aluatul în 2 bucăți inegale, una ușor mai mare ca cealaltă. Întindeți cele două jumătăți, apoi formați două tuburi, unul de 17 cm și unul de 24 cm.
- Pe o foaie de copt unsă așezați cilindrul de 24 de cm, crestați ușor pe mijloc. Al doilea cilindru îl așezați pe diagonală, peste crestătură, formând astfel o formă asemănătoare cu o cruce. Modelați aluatul scurt în formă de semilună pentru a forma aripilie. Acoperiți cu o folie de plastic unsă și lăsați la crescut pentru încă două ore. Spre finalul timpului de dospire, preîncălziți aluatul la 190 de grade C.
- Pentru glazură amestecați oul, făina de migdale și ungeți prăjitura. Presărați migdalele tăiate peste și zahărul tos.
- Dați acest tort porumbel la cuptor pentru 15 minute apoi scădeți temperatura la 150 de grade C și lăsați la copt încă 20 de minute. La final, prăjitura ar trebui să fie brun-aurie. Lăsați la răcit înainte de a servi.