INGREDIENTE
- blat: 500g faina alb, 250g unt
- 125 g zahar praf, 2 pachete zahar vanilat, 2 oua + 2 galbenusuri, 2 linguri smantana, coaja de lamaie, un praf de sare
- Umplutura: 2 kg mere dulci-acrisoare, 200 g zahar, 1 lingurita scortisoara, coaja de la 1 lamaie, 60 g nuci
- Pt uns: 1 galbenus
PAȘI
- Pentru aluat pentru prajitura cu mere se framanta rapid ingredientele. Daca se framanta cu aparatul se pun toate ingredientele impreuna (untul sa fie rece si taiat cubulete) si deasupra se pune jumatate din faina si se bate scurt cu aparatul de framantat. Ulterior, treptat, se adauga si restul de faina. Daca se framanta cu mana se pun faina si untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid. Nu trebuie lucrat mult ca sa nu se incalzeasca. Aluatul fraged nu trebuie framantat indelung pentru ca, dupa coacere, devine tare. Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in frigider o ora. UMPLUTURA PRAJITURA CU MERE Pentru umplutura se spala bine merele. Eu le rad cu coaja cu tot pentru ca imi place coaja de la mere si mi se pare ca e pacat sa le arunc. Dar daca doriti puteti curata merele. Se rad apoi pe razatoarea mare. Nucile se prajesc un pic, apoi se rad, se toaca marunt. Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct, fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile tavei. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita (ca sa nu faca basici la copt). Deasupra foii de aluat se pun nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Merele se iau in pumn si se storc bine de tot de zeama (zeama care este de fapt un suc proaspat de mere si se bea instantaneu de catre cei mici). Apoi se aseaza si ele in tava si se niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura cu mere) si apoi se mai pune scortisoara si deasupra. Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel incat zaharul sa intre usor in mere. Se scoate blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste cu furculita. In acest scop eu folosesc o rola cu cutitase care este destinata pentru fragezirea carnii, dar se potriveste bine si aici. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus. Prajitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar si se portioneaza.