Rețetă prăjitura cu blat de nucă, foi caramel și două crème

INGREDIENTE

  • Pentru 2 foi de prăjitură cu blat de nucă, foi caramel și două creme
  • -1 oua
  • -6 linguri zahar
  • -10 linguri apa
  • -5 linguri ulei
  • -sare
  • -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -1/2 lingurita zeama de lamaie
  • -400-450 gr faina
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
  • Pentru blatul de nuca:
  • -4 oua
  • -4 linguri de zahar
  • -1 lingurita esenta rom
  • -2 linguri apa
  • -sare
  • -1/2 plic praf de copt
  • -4 linguri nuca prajita si macinata
  • -2 linguri faina
  • Pentru crema de castane:
  • -150 ml frisca
  • -200 gr piure castane
  • -100 gr mascarpone
  • Pentru crema de mascarpone
  • -150 ml frisca
  • -300 gr mascarpone
  • -2-3 linguri de zahar pudra
  • Extra :
  • -1 compot ananas
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -100 ml frisca
  • -fulgi de migdale

PAȘI

  • Mod de preparare prăjitură cu blat de nucă, foi caramel și două creme
    Punem zaharul,pe foc pentru al carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa , aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul .
    Dam siropul la racit .
    Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie .
    Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat , adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt.
    Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios.
    Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.
    Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca.
    Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25×30)
    Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem .
    Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.
    Blatul de nuca
    Separam albusurile de galbenusuri . Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile , nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile .
    Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute , apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii .
    Lasam blatul la racit.
    Crema de castane:
    Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele . Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce )
    Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .
    Crema de mascarpone pentru prăjitura cu blat de nucă, foi caramel și două creme:
    Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .
    Asamblare:
    Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel .
    Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura.
    Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti.
    Lasam la racit prăjitura cu blat de nucă, foi caramel și două creme si feliem .

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne