Rețetă pogaci cu jumări

INGREDIENTE

  • -1 kg faina
  • -200 ml smantana
  • -100 ml zer sau lapte
  • -25 gr drojdie
  • -2 linguri jumari macinate pt aluat +4 linguri de jumari pentru uns foile
  • -1 lingura untura
  • -sare
  • -1 lingurita zahar
  • -2 oua pentru aluat +1 pentru uns
  • Optional : chimen, susan

PAȘI

Pentru o porție gustoasă de pogaci cu jumări, rețeta de urmat este:

  • Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute .
    Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri de jumari , untura , ouale batute usor cu furculita si la final zerul cu drojdia . Framantam un aluat dens si nelipicos si lasam la loc caldut sa creasca cam o ora . Trebuie sa creasca bine . Daca in incapere nu este cald se poate pune 40 gr drojdie.
    Cand a crescut impartim aluatul in doua partie egale. Intindem prima parte , o ungem cu jumari (1 lingura ar trebui sa fie de ajuns , dar depinde de marimea aluatului) si o impaturim aducand marginile una peste alta. Lasam sa stea 15 minute . Pana cand prima parte se odihneste intindem ce-a de-a doua .
    Dupa 15 minute intindem din nou prima parte si ungem din nou cu o lingura de jumari, impachetam din nou si lasam sa se odihneasca.
    Procedam la fel si cu cealalta parte.
    Pregatim tavile cu foaie de copt .
    Intindem primul aluat si taiem rotunde sau cu orice alta forma doriti . asezam pe tava cu putin loc intre ele , acoperim cu un prosop si lasam sa stea putin .
    Intindem si taiem pana cand terminam tot aluatul .
    Ungem fiecare bucata de pogaci cu jumări cu oua si impungem usor cu furculita de cateva ori.
    Dam tavile la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc usor .
    Se poate presara deasupra chimen, susan sau seminte de floarea soarelui .
pogaci cu jumari reteta

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne