INGREDIENTE
- Pentru aluat: 350 ml lapte
- 1 linguriță zahăr
- 15 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 450 grame făină
- 2 lingurițe sare
- 35 grame unt topit
- 2 ouă
- 1 lingură ulei
- Pentru umplutură: 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 200 grame șuncă afumată, tăiată mărunt
- 150 grame cașcaval ras
- 1 lingură pătrunjel tocat fin
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
PAȘI
- Pentru a face plăcinte norvegiene, drojdia se dizolvă în jumătate din cantitatea de lapte, alături de zahăr și se lasă la crescut pentru 10-15 minute.
- Se amestecă făina cu sarea, se adaugă maiaua de la punctul anterior, laptele, un ou și untul și se frământă bine, apoi se lasă la crescut pentru circa o oră sau până își dublează volumul.
- Uleiul pentru umplutură se încinge bine în tigaie și în el se călesc ceapa, pentru circa 5 minute, la foc mic. Se adaugă și usturoiul și se mai ține pe foc pentru 2 minute.
- Se adaugă șunca, cașcavalul ras, pătrunjelul și chimenul, sarea și pierul și se lasă la răcorit.
- Aluatul se împarte în 12 și fiecărei bucăți i se dă forma de foaie rotundă.
- Pe fiecare foaie de aluat se așază câte o lingură cu vârf de umplutură, doar pe o jumătate din cerc, lăsându-se câte o margine de circa 1 cm liberă.
- Se bate oul și cu el se unge marginea lăsata liberă și jumatatea goală a fiecărui cerc de aluat.
- Fiecare foaie de aluat se îndoaie pe jumătate, se lipesc bine marginile și se apasă cu furculița, pentru un model cu dunguțe. Apoi se ung din nou cu ou bătut.
- Plăcintele norvegiene se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 12-15 minute sau pânp se rumenesc.