INGREDIENTE
- Umplutura pentru plăcinta de dovleac cu aluat fraged:
- 1,4 kg dovleac placintar curatat de coaja si seminte;
- 500 g zahar;
- o lingurita de scortisoara macinata;
- esenta de lamaie.
- Aluat plăcintă fragedă cu dovleac:
- un ou;
- 9 linguri zahar;
- 9 linguri lapte;
- 7 linguri ulei;
- esenta de lamaie;
- 500 g faina;
- un plic de praf de copt (10 g).
- Optional: o lingura de zahar pudra.
- Dimensiune tava: 27/37 cm
PAȘI
- Pregatirea umpluturii pentru plăcinta fragedă cu dovleac:
- Dovleacul placintar, curatat de coaja si seminte, se da pe razatoarea mare a robotului de bucatarie. Se caleste impreuna cu zaharul pana cand scade toata zeama lasata de acesta. La final, se adauga scortisoara si esenta de lamaie si se amesteca.
- Pregatirea placintei:
- Se bate oul impreuna cu zaharul. Se adauga restul ingredientelor in ordinea prezentata si se framanta un aluat omogen si elastic, care se pune la rece pentru 15 minute.
- Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
- Se scoate aluatul de la frigider, se imparte in doua si se intind foile cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru unsa cu ulei.
- Intr-o tava unsa cu ulei se pune prima foaie (se poate infasura pe sucitor pentru o manevrare mai usoara), se inteapa cu o furculita, se adauga umplutura, apoi se aseaza cealalta foaie si se inteapa si aceasta cu o furculita. Se introduce tava la cuptor pana cand placinta se rumeneste frumos.
- Plăcinta de dovleac cu aluat fraged se poate pudra cu zahar dupa ce se raceste.