INGREDIENTE
- Pentru aluat de pască cu ciocolată și smântână: 500 grame făină
- 125 grame zahăr
- 50 grame unt
- 2 linguri ulei
- 250 ml lapte călduț
- 3 ouă
- 1 lingură rom
- 1 linguriță esență de vanilie
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță sare
- Pentru umplutura de smântână: 400 grame smântână
- 1 lingură făină
- 2 albușuri și 3 gălbenușuri
- 100 grame zahăr
- ½ linguriță sare
- 75 grame stafide înmuiate în rom
- Coaja rasă de la o portocală
- Pentru umplutura de ciocolată: 30 grame cacao
- 50 grame ciocolată
- 1 lingură făină
- 2 ouă
- 1/3 esență de vanilie
- 2 linguri lapte
- 50 grame unt
- 50 grame nuci tocate
- 2 linguri smântână
- Pentru decor de pască cu ciocolată și smântână: ciocolată rasă sau fâșii
- Glazură de zahăr
PAȘI
- Drojdia se dizolvă într-o ceașcă de lapte călduț, alături de o lingură de zahăr și se lasă la crescut pentru circa 15 minute.
- Maiaua de la punctul anterior se adaugă peste făină și se amestecă bine.
- Se freacă gălbenușurile cu sarea și zahărul până se obține o compoziție cremoasă.
- Aceasta compoziție se toarnă peste amestecul de drojdie cu făină și se începe frământarea, adăugând restul de lapte și albușurile bătute spumă.
- Se adaugă treptat uleiul, romul, untul topit și se frământă foarte bine.
- Aluatul se lasă la crescut acoperit pentru circa o oră sau până își dublează volumul.
- Pentru umplutura de smântână: Se freacă gălbenușurile cu zahărul și sarea, până se obține o compoziție cremoasă.
- Se adaugă făina, smântâna și coaja de portocală și omogenizați.
- Se adaugă albușurile bătute spumă, se omogenizează și se adăugă și stafidele bine scurse.
- Pentru umplutura de ciocolată: Se bat ouăle cu zahărul, se pune compoziția la foc mic și se adaugă treptat ciocolata topită, cacaoa, vanilia, laptele și se amestecă permanent.
- Se ia de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă smântâna și untul, amestecă bine.
- Aluatul se întinde în tava de copt, inclusiv pe pereții acesteia.
- Se întinde umplutura de smântână și se presară nucile tocate.
- Peste, se întinde umplutura de ciocolată.
- Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 40 de minute – o oră.
- Se lasă această pască cu ciocolată și smântână puțin la răcorit și se ornează cu glazura de zahăr și cu ciocolata rasă