INGREDIENTE:
Pentru aluat
- 30g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 400g făină albă
- 150g făină de grâu integral
- 1 lingură de zahăr
- 2 lingurițe de sare
- 100ml de bere fără alcool
- 1 albuș de ou
Pentru umplutură
- 2kg șuncă de porc, ușor sărată, dezosată
- 4 foi de dafin
- 1 linguriță boabe de piper întregi
- 1 ceapă
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5 minute.
- Așezăm șunca într-o cratiță mică, turnăm suficientă apă clocotită pentru a o acoperi, apoi adăugăm condimentele și ceapa tăiată pe jumătate.
- Fierbem la foc mic 45 de minute, apoi întoarcem carnea și fierbem încă 45 de minute.
- Pentru aluat folosim un bol mare și adăugăm drojdia activată, ambele tipuri de făină, zahărul și sarea.
- Adăugăm treptat berea și amestecăm până se va forma un aluat solid, neted.
- Acoperim aluatul pentru pâine cu șuncă și îl lăsăm să se odihnească într-un loc cald cel puțin 1 oră, până când își dublează dimensiunea.
- Frământăm aluatul pe o suprafață prăfuită cu făină și îl întindem cu făcălețul până la aproximativ 1cm grosime.
- Așezăm șunca fierbinte, bine drenată în mijlocul aluatului și îl împăturim pentru a acoperi complet carnea.
- Periăm marginile cu albușul de ou bătut și apăsăm ferm pentru a sigila șunca cat de bine se poate.
- Așezăm aluatul într-un loc cald și îl lăsăm la dispot încă o oră. Preîncălzim cuptorul la 180°C și coacem pâinica aproximativ 60 de minute.
- După 50 de minute de timp de coacere, presărăm aluatul de pâine cu șuncă cu apă la temperatura camerei.
- După coacere, putem servi cald sau rece.
- Poftă bună!