INGREDIENTE
- Pentru aluat: 1 ½ căni lapte călduț
- 18 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 ¼ căni zahăr
- 4 ouă
- 115 grame unt
- ½ linguriță sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- 6 căni făină
- 2 căni stafide
- Pentru uns: 1 ou
- 1 lingură lapte
PAȘI
- Stafidele se lasă la inmuiat în apă călduță pentru 15 minute, apoi se scurg.
- Pentru a face pîine cu stafide, drojdia se dizolvă în laptele călduț, alături de o lingură de zahăr și se lasă la crescut pentru 15 minute.
- Untul se topește și se lasă la răcorit.
- Ouăle se mizează cu restul de zahăr și peste ele se adaugă maiaua, esența de vanilie și untul și se amestecă bine.
- Se încorporează și stafidele și ușor, ușor făina, apoi se frământă bine.
- Aluatul se lasă la crescut, acoperit, pentru circa o oră sau până își dublează volumul. Aluatul se lasă la crescut, acoperit, pentru circa două ore, la cald.
- Aluatul de paine cu stafide se împarte în opt părți egale și fiecărei bucăți i se dă forma de sfoară, cu lungimea de circa 45 cm.
- Cele opt fâșii de aluat se împletesc între ele, patru câte patru și se obțin două pâini împletite.
- Se așază în tava unsă cu ulei, se ung cu ou bătut amestecat cu lapte și se lasă la crescut pentru circa 40 de minute.
- Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 30 de minute.