Rețetă pâine cu miere și mere

INGREDIENTE:

  • 2 căni făină de grâu integrală
  • 2 căni jumate făină albă
  • 1 lingură de gluten (de grâu)
  • 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 1 lingură jumate de sare
  • 1 ½ căni apă caldă
  • 1/3 cană miere
  • ¼ cană ulei de măsline sau canola
  • 2 ouă mari
  • Un gălbenuș de ou
Pentru umplere
  • 2 mere medii decojite, curățate și tăiate în bucăți
  • 1 lingură de scorțișoară
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 1 ou mare
  • Zahăr

PAȘI:

  • Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5 minute.
  • În vasul unui mixer amestecăm făina de grâu și făina albă, glutenul de grâu, amestecul de drojdie. Adăugăm apa, mierea, uleiul, ouăle și gălbenușul de ou. Se amestecă la viteză medie, până când ingredientele se omogenizează.
  • Reducem viteza la mixer și amestecăm pentru 6 minnute, până când aluatul este neted, elastic și ușor lipicios.
  • Punem aluatul de pâine cu miere într-un vas uns cu ulei. Îl acoperim cu o folie de plastic și îl lăsăm la crescut, într-un loc cald pentru 1 oră, până își dublează dimensiunea.
  • Într-un bol mic amestecăm bucățile de mere, scorțișoară și sucul de lămâie. Luăm aluatul crescut și îl modelăm într-un oval lung și plat.
  • Întindem bucățile de mere peste jumătate din aluatul aplatizat, lăsănd cealaltă jumătate a aluatului goală.
  • Împăturim aluatul peste mere și apăsăm pentru a se aplatiza. Punem bucăți de mere din nou și mai îndoim, încă o dată în jumătate peste mere, apăsând-ul.
  • Tragem colțurile aluatului pentru a-l sigila. Îl acoperim și îl lăsăm la crescut încă 30 de minute.
  • Tăiem aluatul crescut în 4 bucăți, pe jumătatea vertical apoi orizontal. Rotim cu grijă fiecare bucată. Luăm două și le așezăm una lângă alta, atfel încât să se atingă. Aranjăm și celelalte două bucăți deasupra.
  • Aluatul trebuie să aibă acum opt „picioare” care ies din centru, unde se încrucișează.
  • Punem fiecare picior peste cel din dreapta sa. Apoi pe fiecare le ridicăm deasupra pe stânga.
  • Ungem bine aluatul cu ou bătut și îl netezim. Îl punem pe o foaie de pergament și îl lăsăm la crescut timp de o oră, neacoperit.
  • Punem în centrul cuptorului preîncălzit, la copt. Înainte de coacere, mai ungem odată aluatul cu ou bătut și presărăm zahăr pe deasupra.
  • Coacem timp de 35 de minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperim pâinea cu miere cu folie pentru restul timpului de coacere.
  • Lăsăm pâinea cu miere să se răcească pe un suport. O tăiem în felii. Poftă bună!
paine cu miere

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne