Melasa – un ingredient important in productia drojdiei

Melasa reprezinta un lichid vascos, negru, care este produs in urma proceselor de rafinare a trestiei si sfeclei de zahar. In acest moment, melasa reprezinta o materie prima folosita la scara larga in industria alimentara si cea a furajelor pentru hrana animalelor. Cand vorbim despre industria alimentara, ne referim, in foarte mare parte la procesul de fabricare a drojdiei pe care o folosim cu totii cand coacem aluaturi delicioase sau care sta la baza producerii berii sau vinului.

Stiati ca pentru fabricarea unui kilogram de drojdie este nevoie de un kilogram si jumatate de melasa?

Momentan, in Uniunea Europeana se simte puternic lipsa acestei materii prime, drept pentru care se importa un milion de tone de melasa anual. Cu toate acestea, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au clasificat melasa ca biocombustibil alimentar, ceea ce inseamna ca pana in 2020 se va promova din ce in ce mai intens folosirea ei in aceasta directie.

Principiile Uniunii Europene cu privire la biocombustibili precizeaza faptul ca materiile prime care au o valoare adaugata ridicata in alimentatia umana si animala nu vor fi promovate altfel decat pentru acest scop.

In plus, tinand cont de lipsa actuala a melasei de pe piata europeana, o reducere suplimentara a acesteia ar avea urmari drastice, din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, aproximativ 3.100 de oameni lucreaza in procesele de procesare a melasei, iar numarul lor ar scadea drastic.

In al doilea rand, ar fi necesare mari importuri de drojdie, ceea ce inseamna ca si in acest sector forta de munca va fi destabilizata.

In cel de-al treilea rand, pretul drojdiei si al tuturor preparatelor care o folosesc ar creste – vorbim despre zona panificatiei (brutarii, patiserii, cofetarii), despre industriile berii si a vinului.

Suntem de acord cu utilizarea biocombustibililor la o scara din ce in ce mai mare, dar nu atunci cand alte industrii sufera un impact major, cu repercusiuni pana la nivelul consumatorilor finali.

Asadar, sustinem initiativa www.molassesforfood.eu si ne opunem schimbarii scopului principal al melasei. Cerem autoritatilor Uniunii Europene sa elimine melasa din lista biocombustibililor produsi din alimente.

molasses-300x259

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne