INGREDIENTE:
- 2 ½ – 3 căni făină
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță sare
- 1 cană apă călduță
- 2 lunguri de ulei de măsline
- 150 g pui fiert tăiat cubulețe
- 150 g brânză Gouda mărunțită
- 70 g parmezan ras
- Pătrunjel proaspăt tocat
Pentru sosul pesto:
- Borcan 180 g anghinare marinată, scursă
- 30 g parmezan
- 80 ml ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- 4 căței de usturoi tocați
- Sare și piper
PAȘI:
- Primul pas pentru a face lipie cu pui, este sa dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Într-un vas mare amestecăm o cană jumătate de făină, drojdia și sarea. Adăugăm apa caldă și uleiul. Amestecăm la viteză mică un minute, apoi mărim la viteză medie timp în care integrăm treptat făina rămasă.
- După ce se formează un aluat neted, îl frământăm timp de 5 minute.
- Așezăm aluatul format într-un vas uns cu ulei, îl acoperim și îl lăsăm la crescut 45 de minute sau până își dublează dimensiunea.
- Între timp preîncălzim cuptorul la 230 °C. Împărțim aluatul crescut în două bucăți, apoi îl lăsăm să se odihnească 5 minute acoperit, apoi, aplatizăm cele două bucăți în forme ovale.
- Pentru sosul pesto, punem toate ingredientele în mixer și le amestecăm până devin o pastă cremoasă.
- Întindem 3 linnguri de sos pesto pe fiecare oval, completăm cu bucățile de pui și brânzeturi.
- Coacem fiecare lipie până începe să se rumenească și brânza se topește.
- Presărăm petrunjel pe deasupra și servim cu plăcere. Lipia cu pui este gata, poftă bună!