INGREDIENTE
- Aluatul: 500 g faina
- 100 g zahar
- un praf de sare
- 200 g unt/margarina
- 1 lgt bicarbonat de sodiu stins in otet
- 2 oua
- 2 lg iaurt grecesc/smantana
- Umplutura: 1.5 kg mere
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lgt scortisoara
- 3 lg nuca macinata
PAȘI
- Umplutura pentru Linzer cu mere: Mai intai se pregateste umplutura. Se curata merele de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se pun la calit intr-o cratita, impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se lasa sa se caleasca la foc iute pana scade aproape de tot zeama lasata sau se pun intr-o strecuratoare sa se scurga de suc. La final se adauga scortisoara si se amsteca bine. Se lasa la racit. Cand este racita, se adauga nuca macinata si se omogenizeaza.
- Aluatul pentru Linzer cu mere: Intr-un bol se pune faina, praful de sare, zaharul si untul taiat bucatele mai mici. Se stinge bicarbonatul de sodiu cu otet si se toarna peste faina. Ouale se bat bine cu furculita, apoi se toarna peste faina, pastrand cca. jumatate dintr-un ou pentru a unge blatul deasupra, la final. Se amesteca toate, apoi se rastoarna pe masa de lucru. Se adauga iaurtul si se framanta pana se obtine un aluat omogen si elastic.
- Se imparte in doua parti egale. Se intinde una din parti si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se toarna merele si se niveleaza pe toata suprafata. Se intinde si cealalta foaie si se pune deasupra, peste mere. Se inteapa aluatul cu o furculita, apoi se unge cu oul pastrat de dinainte.
- Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit, se portioneaza si se serveste. Pofta buna!