Croissante pufoase făcute acasă, perfecte pentru micul dejun


Ingrediente

 • 15 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
 • 550 g faină albă
 • 1 gălbenuş de ou
 • 1 ou
 • 300 g unt
 • 120 ml lapte + 3 linguri lapte (pentru uns)
 • 100 g zahăr tos fin
 • 5 g sare
 • 170 ml apă
 • Mod De Preparare

  Dacă adori mirosul de cafea dimineaţa, cu siguranţă iubeşti şi mirosul de croissante calde. Merg perfect şi alături de un suc proaspăt sau nişte fructe delicioase, dar sunt şi o gustare minunată pentru ce mici. Iată cum se pot prepara:


  Într-un bol spaţios, turnăm apa călduţă, adăugăm drojdia şi amestecăm bine. Punem apoi 150 g de faină şi amestecăm din nou, până când obţinem un aluat semilichid. Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lăsăm la dospit pentru aproximativ 30-45 de minute sau până când aluatul şi-a dublat volumul. După ce aluatul a crescut, punem încă 4 linguri de faină, pe care o încorporăm cu ajutorul unei linguri de lemn. În continuare, punem şi gălbenuşul de ou, zahărul şi sarea. Amestecăm bine până când aluatul capătă o consistenţă mai densă.

  Punem alte 4 linguri de faină şi amestecăm. Adăugăm în continuare faină şi laptele călduţ în mod alternativ, până când avem un aluat închegat. Punem şi unt, sfărâmat în bucăţi mici. Frământăm coca şi o lăsăm la dospit pentru aproximativ 2 ore, sau până când şi-a dublat volumul.

  Cu aproximativ 15 minute înainte ca aluatul să fie dospit, aplatizăm restul de unt cu un sucitor pentru a-i da o formă dreptunghiulară cu laturi de aproximativ 27×21 cm. Răsturnăm coca pe foaia de lucru şi o aplatizăm şi pe ea cu sucitorul pentru a-i da forma unui dreptunghi cu laturi de aproximativ 41×23 cm. Punem untul aplatizat în partea de sus a aluatului, lăsând 1 cm între acesta şi marginile aluatului. Împăturim partea de jos către centru, iar peste aceasta vom pune partea de sus a aluatului.

  Mutăm aluatul într-o tavă, deasupra căreia vom pune o folie de plastic şi lăsăm la frigider pentru aproximativ o jumătate de oră. După cele 30 de minute, vom lua aluatul şi îl vom pune pe masa de lucru. Întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 8-9 mm şi împăturim către centru partea de jos a acestuia, apoi partea de sus. Acoperim din nou cu o folie de plastic şi lăsăm la frigider pentru aproximativ o oră.

  Repetând instrucţiunile de mai sus, vom mai împături aluatul de încă două ori, lăsându-l de fiecare dată la frigider pentru aproximativ o oră.

  Scoatem aluatul de la frigider şi îl întindem sub forma unui dreptunghi cu o grosime de aproximativ 8-9 mm. Îl tăiem apoi sub forma unor triunghiuri isoscel cu o bază de aproximativ 8 cm şi o lungime de aproximativ de 13-14 cm. Facem o tăietură de aproximativ 1 cm la mijlocul bazei triunghiurilor şi le răsucim spre vârf.

  Aşezăm croissantele obţinute într-o tavă de cuptor şi le lăsăm la dospit pentru aproximativ 1-2 ore. După ce s-au dospit, le ungem cu oul amestecat cu lapte şi le lăsăm la copt pentru 5 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C, iar apoi pentru aproximativ un sfert de oră la 180°C. După ce s-au copt, se scot din cuptor şi se lasă la răcit. Rezultatul final va fi unul cu adevărat delicios!


  Retete Similare

  Bagheta franţuzească - un deliciu!
  ...

  vezi rețeta
  Biscuiţi săraţi gustoşi, perfecţi pentru a fi luaţi la pachet
  ...

  vezi rețeta