Cea mai bună reţetă de cozonaci cu stafide


Ingrediente

 • 1 kg faină albă
 • 50 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
 • 6 ouă
 • 300 g zahăr
 • 100 ml ulei
 • 200 g unt
 • 500 ml lapte
 • 1 linguriţă rom
 • 1 linguriţă sare
 • ½ baton de vanilie
 • Coaja de lămâie sau de portocale
 • Un vârf de cuţit de nucşoară
 • 100 g stafide
 • Mod De Preparare

  Simplu şi delicios, cozonacul cu stafide spune povestea savuroasă a aromei de sărbătoare şi a gustului autentic al deliciilor preparate în casă. Iată cum se prepară:

  Se cerne mai întâi făina şi se lasă în bucătărie să se “acomodeze”. Gălbenuşurile se freacă cu puţină sare şi zahărul indicat în reţeta ţinându-le la căldură până când se dizolvă tot zahărul.

  Se pun două pahare de făină într-un vas smălţuit şi se amestecă cu drojdia înmuiată într-o cană de lapte călduţ, puţin îndulcit. Se amestecă totul cu o furculiţă, se presară cu făină, se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la dospit la loc călduţ, pentru aproximativ 30 de minute.

  După ce maiaua este gata, se începe frământatul. În vasul în care se frământă, se adaugă restul de faină şi se face o gropiţă în care se toarnă gălbenuşurile amestecate cu două albuşuri bătute spumă. Se adaugă apoi maiaua, romul, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală, nucşoara, amestecând bine toate ingredientele. Se adaugă apoi câte puţin restul de lapte, care trebuie să fie călduţ şi se începe frământatul. Înainte de a începe frământatul, se dă aluatul într-o parte şi se unge vasul cu puţin ulei amestecat cu unt. Apoi se face acelaşi lucru de jur-împrejurul aluatului, până când este bine uns. Aluatul se frământă şi se bate de vas, fără să se rupă. Se ia din dreapta şi apoi din stânga şi se răstoarnă spre mijloc. Operaţia se repetă până când compoziţia a devenit omogenă, după care se adaugă grăsimea, puţin câte puţin, până ce se termină întreaga cantitate. Se frământă astfel cel puţin 45 de minute.

  După ce s-a terminat frământatul, se aşează vasul acoperit, la cald. Se lasă la dospit pentru aproximativ 3 ore. Între timp, formele în care se vor coace cozonacii, se ung cu unt.

  După ce aluatul a dospit, se unge o planşetă cu ulei sau unt şi se pune aluatul. Aluatul obţinut dintr-un kg de făină se împarte în 3 părţi egale. Se întinde aluatul cam de un 1 cm grosime, se unge cu unt şi se rulează. Cine doreşte, presară stafidele care au fost ţinute în rom aproximativ o oră. Cozonacii se pot face şi împletiţi, pentru aceasta se fac mai întâi rulouri subţiri, care se împletesc după dorinţă.

  Se pot aşeza în formă numai două rulouri, unul lângă altul sau un singur rulou mai gros. Aluatul astfel modelat trebuie să umple jumătate din formă; se unge deasupra cu un ou bătut, se pun formele la cald şi se acoperă cu un prosop curat, lăsându-le astfel 30-40 de minute.

  Când aluatul a crescut de ajuns, se ung cozonacii cu un gălbenuş amestecat cu puţin zahăr. Cine doreşte, poate să pună deasupra câteva miezuri de nucă. Se introduc apoi formele în cuptor, la un foc mai moale, astfel încât aluatul să mai crească şi în cuptor. După primele 10-15 minute se iuţeşte focul. Cozonacii se ţin în cuptor aproximativ 40 de minute.

  Dup ace s-a scos din cuptor, se lasă cozonacul puţin în formă să se mai răcorească şi apoi se răstoarnă pe un şervet curat, având grijă să nu se lase numai pe o parte, deoarece se poate încruzi. Pentru a nu se usca prea repede, după ce s-a răcit, cozonacul se pudrează de jur-împrejur cu zahăr pudră.


  Retete Similare

  COZONAC CU MIGDALE DULCE DELICIOS
  ...

  vezi rețeta
  Cozonac savuros Babka, după o reţetă delicioasă Jamila Cuisine
  ...

  vezi rețeta