Grădină de verdețuri și legume în balconul tău

Indiscutabil, cele mai bune legume și verdețuri sunt cele crescute în grădinile noastre sau ale bunicilor nostri. Iar în ciuda a ceea ce ai putea crede, nu îți trebuie un spatiu prea mare pentru a îți face propria grădină de legume și verdețuri. Datorită designerilor creativi de la Ikea și a unor arhitecți urbaniști inventivi s-au creat soluții pentru a îți putea construi propria grădină pe balcon.

Grădina verticală, cea mai bună alegere pentru o grădină de legume și verdețuri amenajată pe balcon

  • Materiale necesare: paleți, borcane, scări și cutii de lemn. Avantajul acestor grădini constă în spațiul restrâns pe care îl ocupă, deci este ideal oricarui tip de balcon.
  • Astfel de suporturi: scară, suport pentru prins în perete,  sistem pe șine. Acestea au un avantajul de a îți oferi libertatea în alegerea tipului de recipient. Plastic, sticlă sau lemn? La fel și dimensiunea lui. Designerii recomandă, pentru câștigarea și utilizarea spațiului la maximum, recipientele pătrate sau dreptunghiulare.
  • Un truc pentru a cultiva mai multe plante în același ghiveci este utilizarea recipientelor din lemn, adânci în care putem crea separatoare

Spatiul este un element important daca vorbim despre grădini, mai ales pentru cele din balcon. Fie că vorbim despre spațiul pe care îl ocupă grădina în sine, fie că vorbim despre spațiul ocupat de plantă. Este bine să ne informăm despre rădăcina plantelor și dimensiunea la care poate ajunge pentru a îi putea oferi un ghiveci pe măsură, altfel planta se poate sufoca sau, o alta posibilitate, pământul rămână fără  mineralele necesare pentru a susține planta în viață.

Mai apare problema rupturilor datorită constrângerii pe rădăcini sau tulpini. Tot în problema spațiului intră și poziționare: câtă lumină primește planta în funcție de unde o poziționăm și câtă nevoie are de lumină comparativ cu alte plante. Unele plante pot muri cu ușurință dacă stau prea mult la soare.  În cazul în care balconul este închis cel mai bine este să acoperim geamurile cu hârtie albă (există un autocolant special, destul de transparent) sau să folosim storuri albe pentru a filtra cantitatea de lumină, astfel să protejăm plantele de posibilele arsuri solare ce deteriorează grav sănătatea acestora.

Ce fel de plante putem alege pentru a crește pe balcon?

Balconul pune la dispoziție un spațiu restrâns, de aceea, cea mai bună alegere sunt soiurile de plante mici.

  • Plante aromatice: tarhon, cimbru, leuștean, mărar,  busuioc, mentă, leuștean. Acestea se dezvoltă foarte bine și în ghiveci și nu necesită foarte multă grijă și atenție.
  • Legume: morcovi, ceapă, ardei, roșii, salată, spanac și rucola. Acestea sunt puțin mai pretențioase și au nevoie de foarte multă atenție. Acestea se dezvoltă cel mai bine în cutii de lemn.
  • Fructe: căpșuni. Se cultivă și întețin cel mai bine în cutii de lemn.
Create-a-garden-on-the-balcony-300x225

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne