INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- un pachet de drojdie proapătă Secretul Bunicii
- un pachet de unt
- o cană de lapte călduț
- 2 lingurițe de sare
- 3 ouă
- 100g zahăr brun
- 500g făină
Pentru glazură:
- 30g unt topit
- 120g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 3 linguri de lapte
- 100g alune măcinate
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Topim untul într-o cratiță la foc mic și amestecăm constant până ce devine limpede, aproximativ 6 minute, după care îl lăsăm să se răcească.
- Peste unt adăugăm drojdia, zahărul brun, laptele, sarea și ouăle și le amestecăm până se omogenizează.
- Umrează să adăugăm făina și să amestecăm cu o lingură de lemn până cand aceasta se incoroprează.
- Acoperim cu o folie de plastic și lăsăm aluatul la odihnă aproximativ două ore.
- După creștere frământăm și întindem aluatul pe o suprafață plată și folosim un pahar pentru a decupa forme rotunde pentru gogoși cu unt.
- După ce dăm formă gogoșilor, le lăsăm la odihnă alte 45 de minute pentru a se dubla în volum.
- Între timp ne ocupăm de compoziția pentru glazură. Topim untul la foc mic și adăugăm treptat restul ingredientelor, după care lăsăm glazura să se răcească.
- Preâncălzim cuptorul la 180°C și aliniem pe folia de copt gogoșile cu unt care au stat la dospit.
- Coacem aproximativ 25 de minute, până ce gogoșile capătă o culoare maronie.
- După coacere și răcire luăm fiecare gogoașă, o înmuiem în glazura pregătită și presărăm alunele măcinate pe fiecare în parte.