INGREDIENTE
- Aluat ghirlandă cu merișor:
- 4 căni de făină
- 1/4 cană de zahăr
- 16 grame de drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță de sare
- 3/4 căni de lapte condensat neîndulcit
- 1/4 cană de margarină sau unt
- 1/4 cană de apă
- 2 ouă
- Umplutura cu merișor
- 1 cană de merișoare bine tăiate (proaspete sau înghețate)
- 1/2 cană de zahăr
- 1-2 lingurițe de coajă rasă de portocală
- Glazura din zahăr pudră pentru ghirlanda cu merișor:
- 1 cană de zahăr pudră
- 4-5 linguri de lapte condensat neîndulcit
- 1/2 linguriță de esență de vanilie
PAȘI
- Într-un bol de mixer amestecați 1-1/2 căni de făină, drojdia nedizolvată, sarea, zahărul. Amestecați laptele, apa și untul și încălziți bine. Turnați peste amestec treptat. Bateți la viteză medie timp de 2 minute. Adăugați ouăle și încă 1/2 cană de făină și mai bateți timp 2 minute la viteză mare. Adăugați restul de făină gradat până ce mixtura devine tare. Acoperiți aluatul în folie de plastic, strângeți foarte bine aluatul și lăsați-l la frigider timp de între 2 ore și 24 de ore.
- Pentru umplutura de merișor amestecați toate ingredientele într-o oală și lăsați la fiert la foc mic până ce devine un sos gros. Amestecați constant. Lăsați să se răcească. Nu îl puneți în frigider.
- Loviți aluatul. Pentru a îl modela mai ușor lăsați aluatul timp de 10 minute la temperatura camerei. Pe o suprafață dată cu făină rulați aluatul într-un dreptunghi de 50×30 cm. Turnați umplutura în interiorul aluatului, dar aveți grijă să lăsați libere marginile cam 5 cm. Împăturiți aluatul astfel încât să fie un dreptunghi de 30×17 cm. Împăturiți marginile astfel încât să fie trei triunghiuri suprapuse. Presați bine marginile pentru a sigila. Tăiați aluatul în 12 fâșii de 2 cm. Ținând de ambele capete ale unei fâșii răsuciți-o de 3 ori. Presați capătul fiecărei fâșii răsucite de căpătul alte fâșii până se formează o ghirlandă. Așezați ghirlanda pe o tavă unsă și acoperiți. Lăsați la odihnit până ce se dublează volumul, în jur de 30-40 de minute.
- Pentru glazură amestecați toate ingredientele într-un bol și mixați până ce este o cremă fină.
- Dați ghirlanda cu merișor la copt la 200 de grade C pentru 12-15 minute. În timp ce coaceți întoarceți tava din când în când pentru o culoare uniformă. După 15 minute ghirlanda ar trebui să fie maroniu-aurie. Dup ce scoateți ghirlanda de la cuputor lăsați la răcit într-un loc aerisit. După ce se răcesc puțin ungeți ghirlanda cu merișor cu glazura de zahăr pudră.