INGREDIENTE
Orice rețetă cozonac are nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg faina
- 1 cubulet drojdie proaspata ( 50g)
- 500 ml lapte proaspat
- 100 ml ulei
- 300 gr zahar
- 3 oua
- o lingurita sare
- esente(rom,portocala,vanilie)
- stafide,rahat,cacao
PAȘI
Rețeta cozonac clasic constă în următorii pași:
- Se iau 2 pumni de faina si se oparesc cu o cana de lapte, se bat ouale cu mixerul impreuna cu zaharul si esentele
Din ouale batute cu zahar se ia o lingura rasa de continut si se pune peste drojdie impreuna cu o lingura de lapte si se freaca sa se topeasca apoi se pune un pic de faina si se amesteca si se lasa la dospit.Cand maiaua si- a dublat volumul putem incepe sa trecem la framantat
Se amesteca laptele oparit cu oul batut si maiaua si se aduga restul de lapte ramas.
Se trece la framantat,din cand in cand ne inmuiem mainile in ulei si framantam pana terminam tot uleiul.
Framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo jumatate de ora. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in 2 bucati ,intindem cu mana pe masa unsa cu ulei si il umplem cu ce dorim cu rahat,nuca,cacao si stafide.Daca facem cozonac impletit impartit o bucata in 2 si facem 2 suluri si le impletim apoi punem cozonacul in tava (tapetata cu hartie de copt). Ungem cozonacul cu ou si mai lasam sa creasca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 45-50 de minute.
Cand s-au rumenit pe deasupra ungem cu un sirop facut din apa si zahar.