INGREDIENTE
- Pentru aluat: 40 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 350 grame lapte călduț
- 250 grame zahăr
- 80 grame stafide
- 50 ml rom
- 750 grame făină
- 5 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/3 linguriță sare
- 250 grame unt
- 80 grame alune de pădure
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- Coaja rasă de la jumătate de portocală
- 100 grame fructe confiate
- Pentru topping: 1 albuș
- 250 grame glazură de zahăr
- 1 linguriță zeamă de lămâie
PAȘI
- Pentru a face cozonac rusesc drojdia se dizolvă în 100 ml din laptele călduț, alături de 2 linguri de zahăr și se lasă la crescut pentru 15 minute.
- Se face un sirop din 2 linguri de zahăr și 200 ml apă și în el se adaugă coaja rasă de lămâie și portocală, care se lasă la înmuiat.
- Se amestecă 150 de grame de făină cu restul de lapte și se omogenizează, apoi se adauga și maiaua de la primul punct, se amestecă și se lasă într-un loc cald pentru 30 de minute.
- Albușurile se separă de gălbenușuri.
- Gălbenușurile se mixează cu restul de zahăr, peste ele se adaugă romul și esența de vanilie.
- Albușurile se bat spumă cu sarea.
- Compoziția cu gălbenușuri se adaugă peste cea cu drojdie, se amestecă, apoi se adaugă și albușurile.
- După omogenizare, se încorporează, ușor, ușor, restul de făină și se frământă bine.
- Continuând frământarea, se adaugă, treptat, și untul.
- Aluatul se lasă la crescut pentru 90 de minute, într-un vas uns cu puțină grăsime, acoperit.
- Aluatul se scoate din nou pe suprafața de lucru și se frământă în continuare, adăugând alunele, stafidele, fructele confiate și coaja citricelor.
- Așezați aluatul în tava de copt și lăsați-l la odihnit pentru încă 40 de minute.
- Coaceți cozonacul rusesc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa o oră.
- Pentru topping, amestecați albușul cu glazura de zahăr și sucul de lămâie.
- Turnați topping-ul pe cozonacul rusesc răcorit cât să poată fi scos din formă și lăsați-l să curgă pe laterale.