INGREDIENTE:
- 120 ml apă
- 120 ml lapte integral
- 100 g zahăr
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 70 g unt
- 400 g făină
- 1 linguriță sare
- 2 lingurițe scorțișoară
- 75 g stafide
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze pentru 5-10 minute.
- Amestecăm apa și laptele pe foc, într-un vas mediu, timp de 20 de secunde. Trebuie să fie ușor cald, nu fierbinte (50 grade celsius)
- Combinăm amestecul de lapte cu ¼ din zahăr și drojdia, în vasul unui mixer. Adăugăm untul și batem la viteză mică timp de un minut.
- Adăugăm două căni jumătate de făină pentru a forma un aluat moale. Apoi, frământăm aluatul de cozonac cu scorțișoară cu mixerul timp de 5 minute, până când aluarul devine neted dar încă ușor moale.
- Pe o suprafață presărată cu făină, frământăm aluatul și-l modelăm într-o bilă. Îl punem într-un vas, îl ungem cu ulei, îl acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm la crescut până își dublează dimensiunea, la loc cald pentru 1-2 ore.
- Într-un bol mic amestecăm restul de zahăr, scorțișoara și stafidele împreună. Întindem aluatul crescut cu ajutorul unui făcăleț și presărăm ametecul de scorțișoară uniform pe el. Îl rotim bine, prindem marginile să îl sigilăm și îl punem într-o tavă.
- Acoperim aluatul cu un prosop curat și îl lăsăm la crescut 45 de minute – 1 oră, timp în care preîncălzim cuptorul la 177° C.
- Topim 1 lingură de unt și ungem aluatul pe deasupra. Coacem cozonacul cu scorțișoară până când partea de sus devine maro aurie, aproximativ 35-45 de minute. Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească 10 minute.
- Poftă bună!