INGREDIENTE:
Aluat de coroană cu scorțișoară:
- 1 cană lapte
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 50g unt
- 2 căni de făină
- ½ cană de zahăr
- 1 ou
- 1 lingură de sare
- zahăr pudră, pentru topping (opțional)
Umplutură:
- ¼ cană unt topit
- ¾ cană zahăr brun
- 2 lingurițe de scorțișoară
- ½ cană pudră de cacao (sau mini chipsuri de ciocolată)
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze pentru 5-10 minute.
- Într-o cratiță mică la foc slab, combinăm laptele și untul. Amestecăm până se topește untul, după care turnăm rezultatul într-un bol încăpător.
- Adăugăm 2 căni de făină, zahărul, oul, drojdia și sarea. Folosim o lingură de lemn pentru a amesteca aluatul timp de 3 minute până când este bine omogenizat.
- Modelăm aluatul și îi oferim o formă rotundă, după care îl lăsăm la odihnă aproximativ 2 ore, până când acesta se dublează.
- Urmează să întindem aluatul pe o suprafață dreptunghiulară și să adăugăm umplutura.
- Întindem untul topit uniform pe aluat, presărăm zahărul brun, scorțișoara și pudra de cacao.
- Rulăm aluatul imediat după ce am adăugat umplutura și îl divizăm în rulouri egale.
- Umează să împreunăm rulourile de scorțișoară, lipindu-le la bază între ele, formând treptat un cerc. Pentru a face acest lucru cu ușurință, ne vom umezi degetele cu apă. Pentru a menține forma de cerc în timpul coacerii, vom folosi un alt vas rotund pe care să îl așezăm în centrul coroanei.
- Acorperim coroana cu scorțișoară cu un prosop și o lăsăm la odihnă încă 45 de minute.
- Preîncălzim cuptorul la 180°C și coacem coroana de scorțișoară timp de 20-25.
- După coacere, îndepărtăm vasul rotund pe care l-am așezat în mijloc și așteptăm să se răcească alte câteva minute înainte de a presăra zahărul pudră.