INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- Trei sferturi cană apă caldă
- 14 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- ½ linguriță zahăr
- 2 căni făină
- 1 lingură unt topit
- Ulei de măsline pentru periaj
Pentru topping:
- 3 lingurițe de unt topit
- ¼ cană parmezan proaspăt ras
- Pătrunjel proaspăt tocat
- 1 lingură oregano uscat
- 1 cățel usturoui măcinat
- Sare
PAȘI:
Urmează pas cu pas această rețetă de colăcei:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță, apoi o lăsăm 5 minute să se activeze.
- În vasul unui mixer amestecăm apa caldă, drojdia, zahărul, făina, untul topit și sarea. Dacă aluatul devine prea lipicios adăugăm o lingură sau două de făină.
- Aluatul se frământă timp de 5-10 minute pînă devine neted. Apoi se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la crescut pentru o oră jumătate, până își dublează dimensiunea.
- Luăm aluatul crescut și îl împărțim în două bucăți egale. Apoi le feliem în fâșii de 2-3 cm lățime. Pe acestea le tăiem pe jumătate și le rotim și înnodăm pentru a crea colăceii.
- Așezăm fiecare colăcel pe foile de gătit, la 2 cm distanță unul de celălalt. Le ungem cu ulei de măsline, le acoperim cu o folie de plastic sau un prosop curat și le lăsăm la crescut, într-un loc cald pentru jumătate de oră – o oră.
- Între timp, preîncălzim cuptorul. Într-un bol mic amestecăm untul topit, parmezanul, pătrunjelul, oregano și usturoiul tocat. Ungem colăceii cu jumătate de amestec.
- Coacem colăceii până se rumenesc, aproximativ 20 de minute. Apoi, le ungem cu cealaltă jumătate de amestec.
- Se servesc calzi. Poftă bună!
- Dacă respecți rețeta de colăcei nu vei da greș!