INGREDIENTE:
- 1 cană lapte
- 1 cană bere
- 3 lingurițe de grăsime (slănină sau unt)
- ¼ cană zahăr
- 1 ½ lingură sare
- 5-6 căni de făină
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 ou bătut
- Jumătate de kg de bacon prăjit, crocant
PAȘI:
- Într-o tigaie, la foc mediu, se adaugă grăsimea împreună cu laptele, bere, zahăr și sare. Fierbem la foc mic. Îndepărtăm de pe foc și lăsăm să se răcească. Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5 minute.
- În vasul mixerului adăugăm făina împreună cu drojdia și ingredientele anterioare. Amestecăm la viteză mică până conținutul se omogenizează.
- Adăugăm treptat suficientă făină din cea rămasă, până se formează aluatul pentru chifle de burger, puțin lipicios. Amestecăm cu ajutorul mixerului la viteazp medie, timp de 6 minute, până acesta devine neted și elastic.
- Transferăm aluatul într-un vas uns cu ulei, îl acoperim cu un prosop și îl așezăm la un loc cald până își dublează dimensiunea, aproximativ o oră.
- Împărțim aluatul crescut în 12 bucăți egale. Le așezăm pe o foaie de copt și le lăsăm din nou la crescut aproximativ 30-45 minute.
- Preîncălzim cuptorul. Ungem fiecare chiflă pentru burger cu ou bătăt, presărăm bucățile de bacon și le coacem 15 minute, până se rumenesc. Pesărăm susan pe deasupra, dacă dorim.
- Poftă bună!