INGREDIENTE
Pentru acest chec cu morcov, nuci și stafide ai nevoie de următoarele:
- -4 oua
- -400g zahar
- -1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
- -450g faina
- -100g nuca taiata marunt
- -100g stafide
- -200g unt sau margarina
- -1 lingurita bicarbonat
- -3 lingurite praf de copt
- -1/2 lingurita sare
- -2 linguri zeama lamaie
- -2 linguri zeama portocale
- -2 lingurite vanilie
PAȘI
Pentru a găti un delicios chec cu morcov, nuci și stafide, se iau în calcul următorii pași:
- Morcovi dupa ce i-am spalat bine ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare. Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar. Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen. Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul. Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas.La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula. Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide. Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata. Aprindem cuptorul la 180 grade apoi introducem checul lasaindu-l la copt cca.45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie. Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce. Recomand sa se taie acest chec cu morcov dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged se poate rupe foarte usor sau se sfarama. Pofta buna! Specific: Iordania