INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 200g făină albă
- 15g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 lingură de zahăr alb
- 1 lingură de sare
- 120ml apă caldă
- 10g unt topit
Pentru umplutură:
- 100g ciocolată neagră
- 60g zahăr alb
- 60g unt nesărat cu minim 80% grăsime
- 60ml lapte
- 1 ou
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze timp de 5-10 minute.
- Într-un castron mare, combinăm făina, amestecul de drojdie, zahărul și sarea.
- Adăugăm încet apa și amestecăm ușor cu o lingură de lemn, aproximativ 5 minute.
- Așezăm aluatul pentru calzone pe o suprafață curată presărată cu puțină făină și îl frământăm până când este moale, cu o textură uniformă.
- Lăsăm aluatul la odihnă într-un vas curat acoperit timp de o oră, până ce își dublează volumul.
- Pentru umplutură, topim ciocolata, untul și zahărul alb împreună într-un vas rezistent la căldură peste o tigaie sau cratiță cu apă care fierbe ușor.
- Între timp, într-o tigaie mică, fierbem laptele și apoi îl adăugăm la amestecul de ciocolată topită, după care luăm amestecul final de pe foc și folosim o lingură de lemn pentru a mixa ingredinetele până la omogenizare.
- În cele din urmă, adăugăm oul în amestec și batem din nou rapid până când amestecul este complet omogen.
- Lăsăm deoparte să se răcească.
- După odihnă, separăm aluatul pentru calzone în 6 bucăți egale și folosim un făcăleț pentru a le oferi formă rotundă cu grosimea de aproximativ 5 mm.
- Folosim o lingură și adăugăm ciocolată în mijlocul fiecărui cerc de aluat. Cantitatea ideală este de o singură lingură cu vârf, pentru fiecare în parte.
- Îndoim fiecare bucată în jumatate și tamponăm marginile ușor cu apă, după care le împreunăm și le presăm cu o furculiță pentru a ne asigura că sunt bine lipite.
- După ce fiecare bucată are formă de semicerc, le așezăm într-o tavă cu hârtie de copt și așteptăm alte 15 minute pentru ca aluatul să se odihnească.
- Preîncălzim cuptorul la 200ᵒ
- Lăsăm micile calzone cu ciocolată la copt aproximativ 12-15 minute, până când capătă o culaore aurie.
- Opțional, putem adăuga topping de ciocolată și zahăr pudră după răcire.
- Poftă bună!