Rețetă brioșe cu dovleac

INGREDIENTE

  • 400g dovleac (curatat)
  • 4 oua mici
  • 150ml iaurt
  • 100g zahar alb
  • 100g zahar brut
  • 100ml ulei bun
  • 60g gris (4 linguri)
  • 300g faina (15 linguri)
  • 2 linguri pudra catina (optional)
  • 1 plic praf de copt (atentie, nu din cel mare!)
  • ½ lingurita coaja de portocala (eu o pastrez rasa si presata cu zahar, in borcanele in frigider)
  • ½ lingurita scortisoara pudra
  • ½ lingurita coaja de portocala pudra (deshidratata si macinata)
  • 2 lingurite rom (sau una cu esenta de rom)
  • sos de ciocolata pentru servire (optional)

PAȘI

Pentru această rețetă brioșe cu dovleac:

  • 1. Am faramat dovleacul in robotul de bucatarie, dar puteti la fel de bine sa il radeti pe razatoarea mica.
    2. Am batut bine ouale (tinute la temperatura camerei)
    3. Am adaugat zaharul (ambele variante) si am continuat sa bat ouale spuma.
    4. Am adaugat incet uleiul pana s-a incorporat bine, ca la o maioneza.
    5. Am turnat iaurtul si am incorporat bine.
    6. Am incorporat si dovleacul ras si am omogenizat compozitia, nu inainte de a schimba telul mixerului cu paleta pentru incorporat ingrediente.
    7. Acum e randul mirodeniilor si le-am adaugat usurel pe toate, pe rand.
    8. Am turnat grisul usor si l-am incorporat cu paleta.
    9. Am cernut faina si praful de copt la un loc.
    10. Le-am incorporat usor in aluat, iar acesta a devenit usor vascos, cremos.
    11. Mentionez ca toate ingredientele pentru brioșe cu dovleac au fost tinute cel putin o ora la temperatura camerei, iar cu o jumatate de ora inainte de a ma apuca de treaba, am pornit cuptorul la 170grade, pentru a se incinge.
    12. Am turnat aluat cu ajutorul unei linguri in fiecare chesa de briosa (asezate inainte in tava pt briose, fiecare in spatiul ei), pana am umplut trei sferturi de chesa cu aluat.
    13. Am bagat tava in cuptorul incins si am lasat sa se coaca pentru 25 de minute, la 170grade.
    Va puteti regla temperatura cuptorului la modul „potrivit” in cazul in care nu aveti cuptor electric, sau va adaptati in functie de cuptorul fiecaruia…in general eu coc prajiturile cu aluat pufos la temperaturi intre 165-175grade, pentru ca asa le coace cel mai bine cuptorul meu.
    Puteti urmari cum briosele se umfla frumos si se rumenesc usor si spre finalul timpului de coacere, testati cu o scobitoare (sau un bat din lemn pentru frigarui) sa vedeti daca interiorul este copt perfect.
    14. Briosele sunt gata acum, le scoatem din tava si le lasam la racorit pe un gratar special.
    15. Procedeul se repeta pana terminam aluatul si coacem toate briosele.
    16. Eu am ales sa „scald” aceste brioșe cu dovleac intr-un sos de ciocolata, pregatita cu ciocolata de casa (aveam ceva ramasite) si smantana naturala, din cea lichida pentru frisca.
    17. Am pus impreuna smantana dulce (200ml) si ciocolata de casa (100g) intr-un vas de metal, deasupra unui alt vas de metal cu apa ce fierbea incetisor pe foc . Am lasat sa se topeasca si am omogenizat cu un tel mic de inox.
    18. Am racorit sosul si am turnat usurel peste aceste brioșe cu dovleac (dupa ce le-am scos din chesele de hartie)…rezultat, delicios!
reteta briose cu dovleac

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne