INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 420g făină albă, plus extra pentru frământat
- 4 linguri zahăr tos
- 2 lingurițe de drojdie uscată rapidă
- 100 ml lapte
- 40g unt, plus extra pentru ungere
- ulei, pentru ungere
Pentru umplutură:
- 150g afine, înjumătățite
- 1 portocală, numai coajă
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- nucșoară
- 4 linguri zahăr brun
- 1 ou bătut
- 70g zahăr glazură
- 1-2 linguri suc de lămâie sau apă
- nuci confiate, pentru a decora
PAȘI:
- Primul pas al rețetei de rulouri cu afine este să dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Amestecăm făina, zahărul și drojdia în vasul unui mixer electric. Turnăm laptele și 100 ml apă într-o cratiță și adăugăm untul. Încălzim până acesta se topește. Turnăm amestecul de lapte peste cel de făină și amestecăm bine.
- Frământăm aluatul timp de 5 minute până acesta devine neted și elastic. Periem un bol cu ulei și așezăm aluatul, acoperim cu o folie de plastic și lăsăm la crescut timp de 2 ore. Apoi, îl punem în frigider timp de o oră.
- Când aluatul s-a dublat, îl punem pe o suprafață ușor presărată cu făină și frământăm manual pentru a alibera aerul.
- Rulăm aluatul într-un dreptunghi, presărăm aline, coajă de portocală, scoțișoară, nucșoară și zahăr brun peste aluat.
- Rulăm din nou aluatul, îl feliem în 10-12 bucăți. Periem cu ulei și le punem la loc cald timp de aproximativ 30 de minute, până când sed dublează dimensiunea. Timp în care preîncălzim cuptorul la 180C.
- Periem cu ou bătut și coacem 20-25 de minute, sau până se rumenesc. Le scoatem. Amestecăm zahărul și sucul de lămâie până se formează o pastă și turnăm pe deasupra prăjiturei.
- Poftă bună!
- Urmează rețeta pas cu pas și nu poți da greș!