INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 450 g faină alba
- 15g drodjie proaspătă Secretul Bunicii
- 150ml lapte
- 50ml unt topit
- 1 ou moale
- 70g zahăr alb
- 1 praf de sare
- 1 gălbenuș
Pentru umplutură:
- 400g piure de prune(prune pasate)
- 150 ml lapte
- 50g de zahăr alb
- 3 gălbenușuri medii
- 1 ou
- 20g zahăr vanilat
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
PAȘI:
- Pentru rețeta de croissant, dizolvăm drodja proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Într-un vas încăpător amestecăm făina, drojdia și laptele, apoi adăugăm oul, untul și zahărul.
- Amestecăm aproximativ 5 minute, apoi adăugăm treptat gălbenușul și praful de sare. Continuăm să amestecăm până ce aluatul devine neted și elastic și nu se mai lipește de pereții vasului.
- Formăm aluatul într-o bilă și îl acoperim pentru a-l lăsa la odihnă aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
- Pentru cremă, punem piureul de prune într-o cratiță, adăugăm laptele și zahărul vanilat și amestecăm la foc mic aproximativ 5 minute.
- Într-un alt vas amestecăm gălbenușul, oul, bicarbonatul de sodiu și zahărul alb până obținem un amestec omogen.
- Incorporăm cele două amestecuri cu o lingură de lemn și amestecăm din nou alte 2-3 minute.
- Urmează sa fierbem crema de prune la foc mic cateva minute pentru a obține o textură groasă, apoi o lăsăm la rece până ajunge la temperature camerei.
- După creștere, divizăm aluatul în 6 părți egale și le rulăm separate pe o suprafață făinoasă în formă de șnur.
- Folosim niște forme speciale cilindrice pentru croissante și rulăm aluatul în jurul acestora în formă de spirală.
- Așezăm croissantele în tava tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm la odihnă alte 30 de minute.
- Înainte de coacere, ungem cornurile cu gălbenușul amestecat cu lapte și coacem la 180°C aproximativ 20-25 de minute.
- Ultimul pas al rețetei de croissant, lăsăm croissantele la răcit pentru a putea introduce crema.
- După răcire, scoatem formele cilindrice din interior și le umplem cu crema de prune folosind un accesoriu special sau o pungă tăiată la unul dintre vârfuri.
- Rețeta pentru croissant este ușor de făcut. Poftă bună!