INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 25g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- ⅓ cană de zahăr granulat
- 5 linguri de unt topit
- 2 gălbenușuri mari
- 1 linguriță de sare
- 2⅔ căni de făină universală
Pentru umplutură:
- 3 linguri de unt topit
- 2 mere mari, curățate și tăiate în bucăți mici
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 1 cană de zahăr brun
- ¼ cană de făină universală
- 2 și ½ lingurițe de scorțișoară măcinată
- ¼ linguriță de sare
- 1 și ½ lingurițe extract pur de vanilie
- 1 albuș de ou mare
Pentru topping:
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de făină
- ¼ linguriță de scorțișoară măcinată
- 10g unt solid
- 1 albuș de ou
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5 minute.
- În vasul unui mixer adăugăm drojdia activate, zahărul, untul, gălbenușurile, sarea și 1 cană de făină.
- Amestecăm la viteză mică timp de 30 de secunde, răzuim părțile laterale ale bolului cu o spatulă, apoi adaugăm încă o cană de făină.
- Amestecăm în continuare la viteză medie până când se încorporează relativ ingredientele și repetăm răzuirea pereților cu spatula.
- Adăugăm ½ cană de făină și amestecăm la viteză medie până când aluatul începe să se dezlipească de unul singur de pereții bolului.
- Pe măsură ce mixerul funcționează, adăugăm alte 2-3 linguri de făină în funcție de cât de umed arată aluatul pentru aluat Babka. Acesta ar trebui să fie un aluat foarte moale și aproape cremos.
- Frământăm aluatul manual pe o suprafață de lucru ușor făinată timp de 3 minute, după care îl lăsăm la odihnă timp de 3-4 ore într-un vas acoperit. Spre sfârșitul timpului de creștere, pregătim umplutura.
- Topim 1 lingură de unt într-o tigaie mare pe aragaz la foc mediu și adăugăm merele, pe care le amestecăm până când se înmoaie ușor, aproximativ 3 minute.
- Luăm merele de pe foc și amestecăm alaturi de ele sucul de lămâie pentru a preveni rumenirea, apoi lăsăm deoparte.
- Mai departe topim 2 linguri de unt rămase într-un castron mediu rezistent la căldură în cuptorul cu microunde.
- Amestecăm apoi cu zahărul brun, făina, scorțișoara, sarea și extractul de vanilie până se sfărâmă și se combină, apoi adăugăm și albușul
- După ce aluatul crește, îl frământăm timp de 2-3 minute pentru a elibera aerul.
- Pe o suprafață presărată cu puțină făină, rulăm aluatul în formă dreptunghiulară cu dimensiuni de aproximativ 20-30cm.
- Întindem cu grijă și încet amestecul de scorțișoară deasupra și adăugăm merele într-un singur strat.
- Folosind mâinile puțin făinoase, rulăm strâns aluatul pentru a lua forma unui buștean lung de aproximativ 30cm.
- Îndoim aluatul rulat în jumătate, apoi în răsucim pentru a forma cifra 8 și unim capetele.
- Acoperim cozonacul Babka și o lăsăm din nou la odihnă aproximativ o oră și jumatate. Spre sfârșitul timpului de odihnă, pregătim topping-ul.
- Amestecăm împreună zahărul brun, făina și scorțișoara, apoi adăugăm untul și, folosind un tăietor de patiserie sau o furculiță, divizăm untul în amestecul de zahăr brun până se formează mărunțișuri mici și lăsăm la frigider până când este gata de utilizare.
- Preîncălzim cuptorul la 170°C și așezăm o foaie de copt în tava cozonacului. Periăm cu atenție suprafața cozonacului Babka cu ultimul albuș de ou rămas.
- Folosind o scobitoare, facem 10-12 găuri pe toată partea superioară a cozonacului Babka, apoi presărăm toppingul uniform.
- Coacem timp de 50-60 de minute sau până ce suprafața pare rumenită.