INGREDIENTE:
- 1 pachet de drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 2 lingurițe de sare
- 2 linguri ulei de măsline sau ulei vegetal
- 7 căni de făină pentru pâine
- 1 lingură făină de porumb
- 1 albuș de ou
- 1 lingură de apă
- 1 lingură de zahăr
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze timp de 5-10 minute.
- Adăugăm zahărul, sarea, uleiul și 4 căni de făină în amestecul de drojdie și mixăm totul până ce obținem un aluat omogen.
- Adăugăm făina rămasă, cate jumătate de cană pe rând și folosim un mixer electric la viteza medie pentru a o incorpora.
- Când aluatul pentru bol de pâine este elastic și se dezlipește de pereții mixerului, îl așezăm pe o suprafață ușor făinată și îl frământăm manual aproximativ 6 minute.
- Așezăm aluatul într-un bol de plastic și îl lăsăm la odihnă aproximativ 40 de minute până ce își dublează volumul.
- După creștere, întindem aluatul pe suprafața de lucru și îl împărțim în 8 bucăți egale.
- Modelăm fiecare parte de aluat rezultat în forme rotunde pe care le așezăm pe o foaie de copt într-o tavă pătrată presărată cu făină de porumb.
- Acoperim și lăsăm la dospit alte 35 de minute.
- Preîncălzim cuptorul la 200°C.
- Într-un castron mic, batem albușul de ou și 1 lingură de apă.
- Periăm ușor pâinicile cu jumătate din amestecul de albuș cu apă după care coacem în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute.
- Periăm cu restul amestecului de albuș de ou și coacem alte 10 minute, până ce pâinicile devin aurii.
- Așteptăm să se răcească după coacere.
- Pentru a obține forma de bol de pâine, folosim un cuțit pentru a decupa 1-2 cm din partea de sus a fiecărei pâini și scoatem miezul folosind o lingură de metal, având grijă să păstrăm pereții groși de aproximativ 2-3 cm.
- Umplem bolurile de pâine cu supă, ciorbă sau tocăniță, după preferințe.
- Poftă bună!