INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 2 căni făină albă
- 1 ½ căni făină de grâu
- 1 lingură gluten din grâu
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță sare
- 2 linguri unt topit, la temperatura camerei
- 1 ou mare, ușor bătut
- 1 portocală, coajă și ¼ cană suc proaspăt stors
Pentru umplutură:
- 1 cană afine proaspete
- 1 ½ linguriță unt topit
- ¾ cană zahăr brun
- 1 lingură scorțișoară măcinată
PAȘI:
- Pentru a face rulada, rețeta spune să dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se actveze 5-10 minute.
- În vasul unui mixer, amestecăm făina, glutenul, drojdia și sarea. Apoi, adăugăm untul, oul și coaja de portocală.
- Încălzim sucul de portocale și îl turnăm peste amestec. Mixăm la viteză mică, până ingredientele se unesc și se formează aluatul.
- Creștem viteza la mediu și mixăm pentru 8 minute, apoi frământăm aluatul cu mâna, 10 minute, până decine un aluat moale, elastic și ușor lipicios.
- Punem aluatul într-un vas, îl ungem cu ulei, îl acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm să crească, la temperatura camerei, aproximativ 2 ore sau până își dublează dimensiunea.
- Între timp, pregătim umplutura. Punem în vasul unui mixer afinele îmtregi și le amestecăm până devin cremă. Separat, amestecăm zahărul brun cu scorțișoara. Le punem pe amândouă deoparte.
- Ungem două tigăi de pâine cu unt. Împărțim aluatul crescut în două bucăți egale. Întindem p bucată de aluat într-un dreptunghi, o ungem cu untul topit și presărăm amestecul de scorțișoară și zahăr pe deaspra, într-un strat gros și turnăm afinele pe deasupra.
- Rulăm aluatul bine și îl sigilăm. Facem la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat. Punem checurile la crescut, în tăvile de pâine și le lăsăm o oră – o oră jumătate, până își dublează volumul.
- Preîncălzim cuptorul la 180 °C. Punem tăvile în cuptor, asigurându-ne că nu se ating. Coacem timp de 20 de minute, apoi, rotim tăvile la 180 ° și mai coacem încă 20 de minute sau până devin maronii în partea de sus și aurii pe laturi.
- Aceasta este cea mai buna rulata. Rețeta este simplă și nu poți da greș. Poftă bună!